Снимка: Булфото
fallback

През последните три години, обикновено през август, губя ден от отпуската си за разходка из Несебър. Това лято ми стигнаха само няколко часа, за да избягам от Стария град и да се върна на по-приятно място – един от плажовете на Слънчев бряг. 

Разходка из Несебър всъщност означава промъкване между сергии и подхвърляне на менюта за сръбска скара.

За наемане на стая в Несебър и дума не може да става. 

Ако искате спокойна почивка, бягство от лудницата или пълна анонимност, Равда е много по-добро място. Ако искате лудница, хедонизъм, алкохол до шест, Слънчев бряг е прекрасна алтернатива. 

Но не си губете времето в Несебър, античността отдавна е избледняла на фона на кичозните сувенири. Градска антропология, от която може да те заболи главата. 

А в детските си години мислех, че е най-красивият град.

България трябва да развива културен, не алкохолен туризъм. Позицията е на министъра на културата Вежди Рашидов, а поводът – страстите около събарянето на незаконни постройки в Стария Несебър.

Какво е Несебър в момента? Нито рак, нито риба. Нито култура, нито тотален комерс. Сергия на античности.

Не губете нощи в Несебър. Cacao beach е много по-забавно място. Поне знаеш какво искаш и какво получаваш.

На крачка от хотела в Слънчев бряг, в който бяхме миналото лято, продаваха легално дизайнерска дрога. Тотално отнасяне на главата за една вечер отнема около 25 евро. С алкохол – около 20. Слънчев бряг е посткомунистическият рай на Източна Европа. А Несебър какво е? Алтернативна културна дестинация? Друг път.

Несебър отблизо, в обектива на камерата, днес е гневен. Умален медиен макет на бъдещата туристическа република. Битка по вода и суша, палене на гуми пред портите на родния град, русото лице на протеста – 24-годишната Ивелина, "облякана в черно". 

От птичи поглед градът изглежда иначе. Тъжна гледка, която Cacao beach рано или късно ще покрие. 
_________________________

 "kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

tdaqjbea

преди 12 години

aZpM7u <a href="qajknuajdsjf/">qajknuajdsjf</a>

104

drtoxdbkkv

преди 12 години

uehB3k , [url=gercurtvqfuy/]gercurtvqfuy[/url], [link=uolbslfbcycc/]uolbslfbcycc[/link], jqgujaipotrj/

103

xosprbbokgx

преди 12 години

fallback