Улица Македония. Но този път в Скопие. Снимка: Dnes.bg

Жоро, видя ли, всички сме македонци? Моя съученичка ми изпрати този SMS в сряда, след като видяла, че най-уважаваният вестник в Македония публикувал на първа страница новината "Пиринска мома го води Бразил".

В материала на "Дневник" пише, че първата жена – президент на Бразилия, е с македонско потекло. Татко и' на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, во Бугарија. 

Аз не съм роден в Габрово, но израснах там, в "триъгълника" между улиците "Македония“, "Ванче Михайлов" и още една, която аха да преименуват на "Охрид", но си остана с партизанско име. Знам защо в Централна България има улици с "македонска тематика", ама това е много дълъг разговор.

Но това, че съм играл на криеница на улица "Ванче Михайлов", не ме прави македонец. Нито това, че улица "Македония" беше срещу прозореца ми. Знам, че историята най-лесно се пише като сбор от красиви носталгии, но нищо на този свят, дори и моята спекулация с имената на улиците, не може да свърже Габрово с Пиринска Македония. 

Иначе сюжетът Пиринска мома го води Бразил не би трябвало да активира исторически травми. Знам, че една значителна част от читателите очаква да продължа с тирада в стил "и Батман е македонец, защото е роден в Прилеп", "Луно, Луно, земьо македонска" и т.н. Но тези закачки вече се изтъркаха, заяждането само ще отклони вниманието от много по-важни детайли. А тези важни детайли са поне три:

1) Как започна всичко? Неизвестен шегаджия спретна група във Фейсбук с името Дилма Русев вистинска македонка. Същият отворко започва да пише нелепици като тази: Таа е ќерка (дъщеря) на македонско-бразилска адвокатка и на бизнисменот Петар Русевски, кој подоцна (по-късно) си го сменил името во Педро Русеф. Напълно предсказуемо реакциите в този стил не закъсняват: Не само че са зле с историята, но явно образователната им система е такава, че те нямат понятие и от география. Ако е за първи път подобна глупост от тяхна страна, човек може да си помисли, че нещо са сбъркали. Но след като изкараха и Иисус Христос македонец, защо се учудваме, че и Дилма Русеф е македонка?

2) "Добра" тактика – конфликтът кое е българско и кое – македонско, e твърде чувствителен и значителна част от юзърите веднага започват да възпроизвеждат познатите клиширани нападки срещу комшията, вместо внимателно да прочетат отново несериозните послания  на създателя на групата. При внимателен прочит веднага става ясно, че това е съзнателна мистификация. Целите на подобна мистификация могат да бъдат най-различни – от закачка на по-опитен юзър, който иска да провери докъде ще стигне лъжата, до желание да се заядеш с комшията. 

Още по темата

3) Мистификацията попада на челната страница на най-уважавания вестник в Македония. Тук версиите за официализирането на лъжата също са няколко – от обикновена журналистическа немарливост  до съзнателно манипулиране на факти. Но това не е първият, нито ще е последният случай, при който добре написана измислица попада в традиционните медии. Преди няколко месеца например австралийски PR специалисти измислиха нова „болест“ – "посттекстуален стрес синдром", тоест "писането на твърде много SMS-и разболява". Лъжата им, която звучеше сложно, за седмица обиколи забавните рубрики в десетки издания на няколко континента.

В този ред на мисли – да чакам ли и SMS от Бразилия? 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase