В "Нерон вълкът" на Христо Калчев (първият от поредицата вулгарни романи, които неволно подхлъзнаха с маркетинговия си магнетизъм и Георги Стоев, и Боби Цанков) пленителната литовка Оливия имаше пряка връзка с подземния свят чрез Радио Нева.

Радиостанцията предаваше кодирана информация "на всички езици и по цял свят - от единия полюс до другия, за всички страни по света", в които влиятелната мафия Нева има интереси.

Радио Нева съобщаваше дори как е протекла обичайна оперативка на българските бандити от кръга Нерон.

А Оливия слушаше черната станция с чаша коняк в ръка, "запалила цигара и легнала боса на канапето".

Разбира се, това са пълни измишльотини – информацията за зоната на здрача не идва по къси вълни на кодиран език.

Но все пак Христо Калчев се беше застраховал – той имаше кариера на писател още от годините на социализма, познаваше доста добре английската и американската литература, имаше усет за триковете в класическите криминални романи.

След 1996-а славата му дълго време се дължеше на едно продължително гадаене за границата между достоверното и литературното във вулгарните романи, за мистифицираните полета в бурния бандитски етос. Вероятно това го спаси.

Боби Цанков навярно дори и не е предполагал за тази граница. Дописките му в жълтата преса, последните му интервюта, единствената му книга приличаха на информационен бюлетин на Радио Нева.

Той се опитваше да имитира динамиката на журналистическото разследване, но при първи прочит лъсваха борческите интриги, съшити с бели конци, дилетантските сюжети за тайните служби.

Пишеше с такъв размах, че нямаше да бъде учудващо, ако измисли история за това как българските бандити се свързват с извънземните благодарение на посредничеството на някоя секретна служба – руска или западна.

Затова и трескавото журналистическо ровене из изрезките от жълти вестници в търсене на истината, която го погуби, не е единствената бърза крачка към достоверността. Фантасмагориите, животът извън думите също са опасни.

Както и представата, че пряката линия на Радио Нева може да бъде следена само с цигара и чаша коняк в ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase