Снимка: Pixabay
fallback

Хората често подценяват крушите като сезонен есенен продукт и предпочитат да ядат ябълки или тиква. Американският диетолог Ейми Гудсън описа ползите за здравето от крушите за портала „Eat This, Not That!“, решавайки да се пребори с тази несправедливост и да изброи неочакваните за мнозина техни свойства.

Основното предимство на този плод според диетолога е високото му съдържание на фибри. Той поддържа усещане за ситост за по-дълго време и в резултат на това не преяждате.

„Средно голяма круша съдържа около 6 грама фибри“, каза тя.

Специалистът добави, че в този плод има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Първият регулира нивата на кръвната захар и холестерола, нормализира работата на червата, а вторият почиства организма, премахва токсините и помага за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания, като диабет тип 2.

В допълнение, крушите са богати на флавоноиди - хранителни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, понижават нивата на холестерола в кръвта, регулират кръвното налягане и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. /БГНЕС/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Асан

преди 2 години

Круши 5 лв на кауфланд колкото салама :)))

13

Анонимен

преди 2 години

До 13 Аз пък от 10 години се мъча да си посадя круша в двора и все неуспех. А ябълки имам и те така си капят - 5 ябълки да изям годишно.

12

Анонимен

преди 2 години

До ууу Човек, от 12 години живея на село и никога не съм ги събирал. Винаги съм ги оставял на дървото и да падат по земята. 2-3 години съседа идваше с кофи да събира от лятната круша-ракия правел и му трябвало плод. Никога не съм обръщал внимание, дори мислех да ги режа дърветата... а са на поне 60-70 години и раждат много. Тази година само изядох няколко от лятната. Много сладки и вкусни бяха, но пак ги оставих да падат без да ги събирам. Просто не съм знаел какво нещо имам в двора си...

fallback