Общ преглед

Смяната и закупуването на нова дограма е дългосрочна инвестиция и затова е изключително важно да намерите баланса между качество и цена. Преди обаче да се насочите към конкретна фирма и производител, е хубаво да сте наясно какво искате или поне какво да попитате. В следващите редове, в рамките на Месец на ремонтите с Dnes.bg, ще ви дадем няколко съвета за избора на дограма.

Имайте предвид, че хубавата дограма, придружена с професионален монтаж, може да издържи десетилетия, без да се деформира. Когато избирате, трябва да сте наясно, че цената на дограмата зависи от марката, вида на материала, броя на отваряемите крила на прозорците, начина, по който се отварят, вида на стъклопакета, аксесоарите, цветът и др.

Изборът на дограма – дървена, алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена. Ето предимствата на основните видове дограма.

Предимствата:

Дървените профили имат отлична топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз, а и внасят уют в дома.

PVC профилите са устойчиви на атмосферни влияния, не допускат образуването на конденз и поддръжката им е много лесна. Препоръчват се за жилища.

Алуминиевият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата, но пък е проводник и това може да доведе до появата на конденз и мухъл.

Усъвършенстван вариант на двойното остъкляване е стъклопакетът. Освен топлоизолация и звукоизолация, той осигурява и защита от вредните UV лъчи.

Когато говорим за нова, модерна дограма, броят на камерите в профила - 3, 5 или 8, определя неговата топлопроводимост. Ако искате да имате малки загуби на топлина - ориентирайте се към повече камери.

Ако при избора ви на дограма парите не са водещ фактор, заложете на най-скъпата дограма - комбинация от дърво и алуминий. При този тип дървеният профил е облечен с алуминий отвън, който го предпазва от атмосферни влияния. Сред основните предимства на дървото са, че е добър топлоизолатор и естетически стои най-добре.

И не на последно място, когато купувате дограма, изисквайте гаранция за качество от производителя. Защото лошо изработена дограма трудно се ремонтира, в повечето случаи подлежи на смяна. А докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра "РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ".

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase