fallback

Общ преглед

В Месеца на ремонтите, Dnes.bg и Интеза са подготвили няколко практични съвета за това как да изберете правилните продукти, за да заключите добре своя дом - брава, патрон, защите за патрон, катнар, както и за аксесоарите – дръжки за врати.

Да започнем с бравите - бравата е тази част от обкова на една врата, която остава скрита, но която осъществява целия механизъм по отварянето, затварянето, заключването и отключването на вратата. Въпреки че не се вижда, бравата е една от най-важните части на вратата. От нейната функционалност зависят като цяло характеристиките на всяка врата.

Ето защо е важно да изберете най-подходящата брава, особено що се отнася до външната врата на дома. Бравите биват няколко основни вида според приложението си: за входни, за интериорни врати, за аварийни изходи и специализирани.

Бравите за входни врати са предназначени за три основни приложения: за блиндирани, за дървени и за профилни врати.

Бравите за интериорни врати като цяло са с доста опростени функционалности, тъй като се използват вътре и не изискват сложни механизми за заключване.

Бравите за външни врати, особено тези за блиндирани врати са по-сложни и включват различни системи за защита - няколко точки на заключване, механизъм за блокиране при опит за счупване на патрона, антишперцова защита и др. Когато избираме такава брава е добре да потърсим мнението на специалисти в тази област.

Патрони/ ключалки
Ако ви се наложи да смените секретния патрон в своя дом или офис ще забележите, че изборът на нов патрон ще ви отнеме време, поради наличието на различни видове. Според нивото на сигурност, ключалките най-общо могат да бъдат разделени на три вида:

- Патрони със стандартно ниво на сигурност – това са месингови ключалки с 5 щифта. Използват се обикновенно за места, при които се изисква обикновенно заключване.
В тази категория попада и 7-щифтовия патрон на израелската компания Mul-T-Lock, който е най-добрър избор в този клас патрони.
- Патрони със средно ниво на сигурност – ямкови патрони , в повечето случаи с 6 щифта. Подобрението в тази група патрони отново е на Mul-T-lock с платформата, наречена „Classic” – 10-щифтова система, „прорязани” патрони със специални щифтове срещу атака;
- Високосекретни ключалки – при тях освен множеството комбинации, производителите залагат и на нови средства за защита срещу атакуване на ключалката – странични секретни щифтове, интерактивни щифтове, специални блокиращи системи, „плаващ пин“ в самия ключ на патрона и т.н.

Единственият патрон на пазара, в който няма никакви щифтове и пружинни механизми, подлежащи на износване е патронът Abloy Protec – неговият дисков механизъм се противопоставя на всички познати методи на нежелана атака. Чрез вградените подсилващи и структурни елементи, патрона е защитен от всички познати методи на отключване, разпробиване, издърпване и има най-висока защита срещу счупване.

Въпреки всички тези характеристики на заключващите механизми Интеза съветва: Не забравяйте да поставите ЗАЩИТА на патрона на Вашата врата.

Защитата е задължителен елемент за стабилно заключване. Функцията на т. нар. бронировка е да предпазва патрона от злоумишлени действия – чупене, разпробиване, избиване и пр. Бронировката или т.нар. ЗАЩИТА представлява масивна обла „шапка” от закалена стомана, поставена в оформен отвор в крилото на вратата, така че да легне върху бравата, скривайки патрона. Всяка защита е разработена в отговор на неизчерпаемата изобретателност на крадците и цели да максимално да ги затрудни, да отнеме повече време, да предизвика вдигане на шум и използване на сложни и мощни инструменти при опита за влизане с взлом.

В случай, че при изработката на Вашата врата ( метална или дървена ) не е предвидено поставяне на защита, Интеза предлага Top Security шилдове Rostex - сертифицирани за ниво на сигурност Клас 3 съгласно EN 1906.

Допълнителната подсилваща планка в предната им част и начина на захващане спомагат за значително увеличаване на сигурността на заключващия механизъм.Подходящи са за всички дървени или метални врати, независимо от тяхната дебелина. С Top Security шилдовете на Rostex успяваме да защитим патрона и на врати, които не са достатъчно дебели и не позволят вкопаване на защитата във вратата.

За повече информация, относно продуктите за сигурност Интеза е на Ваше разположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 години

До до 2Застраховката ти компенсира ограбеното. Да влязат, когато си вътре, да те пребият, пък после търси от застрахователите здрави кости. Домът трябва да е крепост!

5

Продавач

преди 8 години

Хубаво е да имате платени публикации, но не е добра идея да заблуждавате - Abloy Protec далеч не е единственият патрон с тези показатели. Не сте споменали, че патроните се сертифицират с класове на сигурност от 1 до 6, като 6 е максималното ниво. Въпросният патрон на Abloy е с клас на сигурност 5, което е добре, но не е най-високият клас. Няма да изреждам марки и патрони с клас 6 на сигурност, за да не ме обвините в реклама.

4

Анонимен

преди 8 години

Така,така,обаче това го четат и тези,които смятат да отключат после вратите ви.Отворете им очите,не че не са достатъчно изобретателни,де.

fallback