fallback

Общ преглед

Домът ви е чист, подреден, сравнително наскоро ремонтиран, но... врагът, наречен мухъл, отново се е появил по стени и плочки. При това грозният му вид е най-малкия проблем. Според  изследвания от световната здравна организация (СЗО), има пряка връзка между развитието на алергии и белодробни заболявания и качеството на въздуха, свързано с мухъла.

Някои видове мухъл образуват токсична течност или газообразни съединения – микотоксини, които са вредни за хора и животни. Затова борбата с мухъла не е просто въпрос на красота.

За начало в Месеца на ремонтите ще отговорим на въпроса кои са основните фактори за поява на плесен и мухъл. Установено е, че появата им обикновено става в затворени помещения, които се проветряват по-рядко и в които има завишена влажност и застоял въздух. Всъщност мухълът е форма на гъбички, които се възпроизвеждат чрез образуване на малки микроскопични клетки, които се разпространяват по въздуха.

Появата му в жилището ни обикновено означава проблем, чието решение не е толкова елементарно. В момента навсякъде се продават различни препарати, с които след като напръскате, мухълът изчезва. Това обаче в повечето случаи има краткотраен ефект и ако проблемът не е отстранен, досадните петна ще се появят отново и то бързо.

Имайте предвид, че за да отстраним мухъла, на първо място трябва да отстраним причините за появата му. Ако има спукана тръба например, трябва да се смени и да се остави известно време стената или тавана да изсъхне. Мухълът пък трябва да се премахне до основа, като с помощта на шпатула трябва да премахнете напуканата боя, трошливата мазилка и/или тапета. След това шпакловайте повредените и почистени места и шлифовайте изсъхналата след това повърхност с фина шкурка за гладкост. След това може да залепите нов тапет, или да боядисате мястото в съответния цвят. Оставете да изсъхне добре.

И докато ремонтираш, не забравяй да снимаш! Защото Разкърти в Dnes.bg ти е подготвило страхотни награди!

Важно е да знаем, че отстраняването на мухъла дори по този начин не ни гарантира, че той няма да се появи в последствие. Имайте предвид, че най-важната и ефективна стратегия за ограничаването му е да контролираме влажността в дома. За това е хубаво да проветрявате поне по 3-4 пъти на ден стаите си, при това за няколко минути. Когато времето позволява, можете да оставите отворено и за по-дълго време. В банята, тоалетната и кухнята, където концентрацията  на влага като цяло е по-висока, трябва да проветряваме още по-често.

Добре е да се знае, че правенето на ремонт през лятото не е само защото тогава обикновено  ползваме отпуските си. Важно е големите ремонти да стават в по-топлите месеци на годината, за да може влагата от стените да излезе навън и да не се задържа в жилището. Така ще се намали вероятността от поява на мухъл.

Препоръчително е да поддържате в дома си сравнително постоянна температура. Когато подреждаме мебелите си пък е хубаво да оставяме поне по 10 см разстояние от стената, за да може въздухът да циркулира зад тях. Слагането на мебели точно на стената е предпоставка за поява на мухъл. Това важи в още по-голяма степен за външните стени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Иван Кацарив

преди 2 години

До Гецата Прав си варта е най-доброто средство против това. Няма друга химия на пазара която ва издържа повече от 2 години на мухъл... Работих за водещ Европеиски производител на такава химия. Нанасял съм само химията - не разводнена, не разбавлена...максимум 2 години предпазва. Но варта е нещо великолепно - нищо не вирее по нея.

16

Neli

преди 8 години

Ili se premestete da jiveete v Las Vegas. V nito edna kashta/apartament ne sam vidiala muhal.

15

Neli

преди 8 години

Zdarveyte,Napravete raztvor s voda I kaliev permanganat (po-silen). Dane e bledo rozov, ami po-tamno rozov I minete s dobre napoena guba sled kato popochistite natrupania muhal. Mnogo silen dezinfektant e, a I pri tova ne e vreden.

fallback