Снимка: Reuters, архив
fallback

Плочите от естествен камък са подходящи за представителни сгради или помещения, където водещ е луксът.

Най-често за под се използват мрамор и гранит, но разнообразието по вид на материалите е голямо, а по отношение на цветове и нюанси можете да избирате сред стотици варианти и решения.

Полагането на естествения камък обаче има своите особености, тъй като стандартните продукти и технология не са подходящи.

Естественият камък няма толкова хомогенна структура като теракота или фаянсовите плочки. Наличието на естествени шупли и пукнатини, различната степен на попивателност изискват специални лепила и начин на залепяне. При неправилен избор на лепило пък то може да прозира през камъка.

При полагане на облицовки от естествени камъни невинаги е възможно плочите да бъдат с еднаква дебелина. За да се постигне сигурно залепване на такива плочи, са необходими лепила със специални качества. Еластичността на лепилото и силата на залепване не трябва да се променят въпреки варирането на дебелината на лепилния пласт.

Друг важен момент, който трябва да се предвиди, е, че естествените камъни лесно могат да бъдат оцветени или надраскани по време на работа.

За да постигнете оптимален ефект, трябва добра подготовка на основата, избор на подходящо лепило, добра техника на поставяне и нивелиране на плочките, фугиране с подходящ за целта материал.

Най-често използваният метод от непрофесионалисти е тънкослойно лепене, който е подходящ за плочи с дебелина до 15 mm.

При този метод много важно е основата да бъде напълно равна, тъй като слоят лепило е около 5-6 mm и служи само за залепяне. С него не могат да се компенсират по-големи неравности.

При дебели циментови замазки трябва да изчакате поне месец, а при стоманобетонни плочи поне 6 месеца, преди да облицовате пода.

Друга особеност при естествения камък е, че лепилото се нанася не само върху основата, но и върху гърба на всяка плоча. Полагайте плочите на площ до 2 кв. м, като времето не трябва да надхвърля 15 минути, за да можете да ги донамествате, докато позволява лепилото.

Когато се използват дебели и некалибрирани плочи, е подходящ методът за лепене с дебел слой лепило. Тук отпада задължителното условие за идеално гладка основа. Разликите от неравностите се компенсират от лепилото. Този метод е значително по-труден за изпълнение, най-вече при нивелирането, и е подходящ за специалсти.

Преди залепването на плочите те се овлажняват с вода, а при нанасянето на лепилото по краищата пластът се скосява, за да може да поеме излишното количество залепяща смес.

Плочите от естествен камък се лепят плътно долепени една до друга или с фуга. Ако сте избрали варианта с фуга, трябва да изчакате лепилото да се втвърди, най-често за това са необходими около 4 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

Важното е, че работят хората на снимката. Щото можеше и друго да правят. Мразенето на ромите не решава проблема с тях. За жалост липсва цялостна стратегия на държавата за образоването и превъзпитанието им, изграждайки им т.нар. трудови навици. А за камъка и на мен ми трябва повече информация, но статията не ми помогна особено. Интересува ме дали се оцветяв фугата при неоформен гнайс и ако да с какво. Но ще търся другаде информация.

3

Достъпни са по цена

преди 9 години

тези подови настилки и дори стенни облицовки, но е важно да намерите съвестен изпълнител.Недалеч от ИСУЛ фирмата "София Нов Дом" построи две жилищни кооперации. В едната от тях (ул."Петра" 2) направи мраморно стълбище като спести пари от обработката на камъка и сега всяко петънце по него си остава и не може да се изчисти.За външни облицовки сложиха врачански камък без всички нужни дообработки и той се напуква и разрушава.Каменните подпрозорчени корнизи изпопадаха, по чудо не убиха някого.

2

st

преди 9 години

До мъдрец6to?

fallback