Снимка: flickr
fallback

Няма значение дали обзавеждате ново жилище, или ремонтирате старото - неминуемо трябва да обърнете внимание и на пода, защото стилното оформление във всяко едно помещение може да превърне стаята от студена и неугледна в уютна и стилна.

Затова преди да вземете решение за поставянето на подова настилка, е желателно да се информирате както за разнообразните видове подови настилки, които се предлагат на българския пазар, така и за особеностите на помещението, не на последно място за цената.

Съществуват много подови настилки – паркет, ламинат, корк, керамични, гранитогресни, мраморни плочки, балатум, мокет и др.

Кое да изберем?

За помещения, в които има много влага, най-подходящи са различните видове плочки поради непромокаемостта им.

За помещения с умерена влажност са подходящи плочките, балатумът и ламинираният паркет поради ниската им склонност да абсорбират влага.

А за помещения с ниска влажност са подходящи както масивният паркет и естественият трислоен паркет, така и мокетът.

В "Месеца на ремонтите в Dnes.bg" ще се опитаме да откроим предимствата и недостатъчите на три вида подови настилки – паркет, ламинат и корк.

Паркет

Преди монтаж трябва да се убедите, че подът ви е равен, ако това не е факт, е нужна замазка, задължително нивелирана.

Преди полагането на паркета основата трябва да е грундирана със специален двукомпонентен грунд. Грундът създава гъвкав филм върху основата. Той е първият от продуктите в системата за лепене на многослойни паркети.

Лепилото също е двукомпонентно. Състои се от основа и втърдител, които трябва добре да се разбъркат до получаването на хомогенна смес.

Лепилото е устойчиво на влага и може да се използва за лепене в мокри помещения или външна употреба. Много лесно се разнася на пода.

След правилен монтаж паркетът има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже само влагата и резките температурни промени.

Последващата обработка на паркета след неговото полагане е от изключителна важност за дълготрайността и красотата на настилката.

Цикленето на паркета е необходимо, за да остане той в добро състояние и да създава приятна атмосфера в дома ви.

Ламинат

Ламинатът става все по-популярен благодарение на оптималното съотношение цена и качество, а също и на други предимства спрямо другите покрития.

Той не изисква циклене, шлифоване, лакиране, не избелява на слънце, а всяко петно върху него лесно се маха с помощта на ацетон.

Ламинатът е екологичен, прекрасен изолатор е, великолепно съхранява топлината, лесно се монтира.

При избора му първо е нужно да се определи за какви помещения ще се използва и за какво натоварване. И по възможност купете ламинат по-висок клас.

Класовете 21 и 22 са предназначени за помещения с малко и средно натоварване, например спални. Предназначен е за експлоатация 2-3 години. Ламинатът 23 и 31 клас са следващите по износоустойчивост.

Първият от тях е предназначен за жилищни помещения, в които живеят много хора, а вторият се препоръчва за малки офиси, стаи за посетители.

При това 31 клас може да се използва в апартамент, но 23 не може да се използва в офис. Срокът на експлоатация на клас 23 при грижливо отношение е 6 години. Аналогична е експлоатацията на клас 31 в офисите, но в жилище тя се увеличава двойно.

Също така важна съставна част от цената се явява и допълнителният защитен слой, влагоотблъскващите свойства и други фактори, недостъпни за очите ни.

Така сега, когато отидете в магазина ще сте наясно защо еднакъв на външен вид ламинат има различна цена.

Корк

Друг добър вариант за подова настилка в хола или спалнята е коркът. Тези подови настилки са изработени от уникален природен продукт, лесно се съчетават с вътрешните интериори и дизайнерските решения и не се нуждаят от специални изисквания за монтаж и поддържане.

Най-големият плюс на корка е, че той е най-добрият естествен изолатор. Корковите подове са много добри изолатори от студено и топло, като при докосване се усеща топлина дори и през студеното време. Корковите покрития не се овлажняват, не гният и се почистват лесно по подобие на ламината. Коркът е сочен и като един от най-добрите звукоизолатори.

За подова настилка се предлагат различни плочи от корк, подобни на външен вид на ламината, чиято лицева повърхност е фино шлифована. Те са специално пригодени за тази цел и имат необходимата за това износоустойчивост.

Ако се спрем на корка като подова настилка трябва да знаем няколко важни неща при поставянето му. Тези настилки може да се поставят с директно залепване или като ламинат – чрез сглобяване.

В последните години все по-популярни стават сглобяемите корковите подови настилки, които са изработени от натурална коркова суровина. Тези подови настилки се предлагат на плоскости с размери 900x295(185) мм и се полагат върху основата чрез “клик” система за сглобяване, позната от поставянето на ламинат. При тези подове не е необходимо основата да бъде гладка, достатъчно е да бъде равна, с влажност до 3%. Стандартната дебелина на тези настилки е 10,5 и 12 мм в зависимост от модификацията.

И накрая няколко съвета за поддръжката на вече готовия ви корков под.

Подовите коркови покрития се чистят лесно с влажна кърпа и препарати. Задължително обаче не използвайте за почистването му средства и препарати на ацетонова основа.

На краката на тежките мебели можете да поставите парчета корк, за да не повредите защитното лаково покритие на паркета.

Когато е необходимо подовата настилка да се прелакира, трябва да измиете пода с влажна кърпа или препарати, а след това да нанесете няколко слоя лак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Игат

преди 10 години

Здравейте.Искам да попитам,какво трябва да се направи за да поставя върху вече поставеният корг ламинат.Трябват ли допълнителни замаски или някакви подлошки.Благодаря предварително на отзовалите се на помощ.

22

Митко

преди 10 години

Аз съм за балатума.

21

Анонимен

преди 10 години

В детската имаме корк, а в другите стаи ламинат и мога да ви кажа, че коркът е вечен!!! Има един единствен недостатък - много е скъп.

fallback