Снимка: flickr

Няма значение дали обзавеждате ново жилище, или ремонтирате старото - неминуемо трябва да обърнете внимание и на пода, защото стилното оформление във всяко едно помещение може да превърне стаята от студена и неугледна в уютна и стилна.

Затова преди да вземете решение за поставянето на подова настилка, е желателно да се информирате както за разнообразните видове подови настилки, които се предлагат на българския пазар, така и за особеностите на помещението, не на последно място за цената.

Съществуват много подови настилки – паркет, ламинат, корк, керамични, гранитогресни, мраморни плочки, балатум, мокет и др.

Кое да изберем?

За помещения, в които има много влага, най-подходящи са различните видове плочки поради непромокаемостта им.

За помещения с умерена влажност са подходящи плочките, балатумът и ламинираният паркет поради ниската им склонност да абсорбират влага.

А за помещения с ниска влажност са подходящи както масивният паркет и естественият трислоен паркет, така и мокетът.

В "Месеца на ремонтите в Dnes.bg" ще се опитаме да откроим предимствата и недостатъчите на три вида подови настилки – паркет, ламинат и корк.

Паркет

Преди монтаж трябва да се убедите, че подът ви е равен, ако това не е факт, е нужна замазка, задължително нивелирана.

Преди полагането на паркета основата трябва да е грундирана със специален двукомпонентен грунд. Грундът създава гъвкав филм върху основата. Той е първият от продуктите в системата за лепене на многослойни паркети.

Лепилото също е двукомпонентно. Състои се от основа и втърдител, които трябва добре да се разбъркат до получаването на хомогенна смес.

Лепилото е устойчиво на влага и може да се използва за лепене в мокри помещения или външна употреба. Много лесно се разнася на пода.

След правилен монтаж паркетът има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже само влагата и резките температурни промени.

Последващата обработка на паркета след неговото полагане е от изключителна важност за дълготрайността и красотата на настилката.

Цикленето на паркета е необходимо, за да остане той в добро състояние и да създава приятна атмосфера в дома ви.

Ламинат

Ламинатът става все по-популярен благодарение на оптималното съотношение цена и качество, а също и на други предимства спрямо другите покрития.

Той не изисква циклене, шлифоване, лакиране, не избелява на слънце, а всяко петно върху него лесно се маха с помощта на ацетон.

Ламинатът е екологичен, прекрасен изолатор е, великолепно съхранява топлината, лесно се монтира.

При избора му първо е нужно да се определи за какви помещения ще се използва и за какво натоварване. И по възможност купете ламинат по-висок клас.

Класовете 21 и 22 са предназначени за помещения с малко и средно натоварване, например спални. Предназначен е за експлоатация 2-3 години. Ламинатът 23 и 31 клас са следващите по износоустойчивост.

Първият от тях е предназначен за жилищни помещения, в които живеят много хора, а вторият се препоръчва за малки офиси, стаи за посетители.

При това 31 клас може да се използва в апартамент, но 23 не може да се използва в офис. Срокът на експлоатация на клас 23 при грижливо отношение е 6 години. Аналогична е експлоатацията на клас 31 в офисите, но в жилище тя се увеличава двойно.

Също така важна съставна част от цената се явява и допълнителният защитен слой, влагоотблъскващите свойства и други фактори, недостъпни за очите ни.

Така сега, когато отидете в магазина ще сте наясно защо еднакъв на външен вид ламинат има различна цена.

Корк

Друг добър вариант за подова настилка в хола или спалнята е коркът. Тези подови настилки са изработени от уникален природен продукт, лесно се съчетават с вътрешните интериори и дизайнерските решения и не се нуждаят от специални изисквания за монтаж и поддържане.

Най-големият плюс на корка е, че той е най-добрият естествен изолатор. Корковите подове са много добри изолатори от студено и топло, като при докосване се усеща топлина дори и през студеното време. Корковите покрития не се овлажняват, не гният и се почистват лесно по подобие на ламината. Коркът е сочен и като един от най-добрите звукоизолатори.

За подова настилка се предлагат различни плочи от корк, подобни на външен вид на ламината, чиято лицева повърхност е фино шлифована. Те са специално пригодени за тази цел и имат необходимата за това износоустойчивост.

Ако се спрем на корка като подова настилка трябва да знаем няколко важни неща при поставянето му. Тези настилки може да се поставят с директно залепване или като ламинат – чрез сглобяване.

В последните години все по-популярни стават сглобяемите корковите подови настилки, които са изработени от натурална коркова суровина. Тези подови настилки се предлагат на плоскости с размери 900x295(185) мм и се полагат върху основата чрез “клик” система за сглобяване, позната от поставянето на ламинат. При тези подове не е необходимо основата да бъде гладка, достатъчно е да бъде равна, с влажност до 3%. Стандартната дебелина на тези настилки е 10,5 и 12 мм в зависимост от модификацията.

И накрая няколко съвета за поддръжката на вече готовия ви корков под.

Подовите коркови покрития се чистят лесно с влажна кърпа и препарати. Задължително обаче не използвайте за почистването му средства и препарати на ацетонова основа.

На краката на тежките мебели можете да поставите парчета корк, за да не повредите защитното лаково покритие на паркета.

Когато е необходимо подовата настилка да се прелакира, трябва да измиете пода с влажна кърпа или препарати, а след това да нанесете няколко слоя лак.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase