Снимка: Bulgaria ON AIR

Болниците в Гърция се пълният с пациенти, заразени с новия подвариант на COVID-19, който е известен под името “Флирт”. Протичането на заразата е сходно с предишните варианти, но заразяването става по-лесно. Броят на постъпващите в болница се е увеличил. Само за един месец, от май до юни, хоспитализацията на граждани, засегнати от новият щам, се е удвоила.

Здравните експерти съобщават, че мутацията е по-заразна в сравнение с предишните, но успокоиха, че това не би трябвало да доведе до натиск върху здравната система.

"Бързо се разпространява, но клиничната картина не е тежка. По-внимателни трябва да бъдат хората със заболявания над 64 години, които трябва да се свържат с лекаря си и да започнат лечение, за да не се усложни състоянието им и да преминат вируса по-леко", коментира президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони.

Всеки организъм приема заразата по различен начин и все още няма данни дали новият подвариант “Флирт” протича по-тежко и как се променят симптомите.

"Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания е препоръчително да носят маски на обществени места, в автобусите и в супермаркетите", добави Пагони.

Според експертите съществуващите ваксини покриват новите мутации на “Флирт”. Ваксинационното покритие на вируса достига 50-60% и намалява риска от по-сериозно развитие на болестта, хоспитализация и смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase