Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за здравето, с които отпада карантината за болни от коронавирус. Контактните лица също няма да бъдат изолирани повече.

С поправките в закона се изключва COVID-19 от обхвата на особено опасните инфекции. Промените бяха приети единодушно.

Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че като цяло мерките по време на пандемията не са били добри.

"Правителството на Борисов тогава забрани на хората, които живеят в София да се качват на Витоша, изтърбушихте пейките в парковете, забранихте на хората да ходят без маски по улиците и налагахте глоби. Само че хората не искаха такива мерки и това даде своя дан в правителството на Кирил Петков, последваха протести и кабинетът падна", коментира той.

"Тогава имаше българи, които идваха от чужбина да си купят "зелен сертификат" и се стигна дотам, че се заговори в Европа да не се признават сертификатите, издадени от България", посочи още Ганев.

Искрен Митев от ПП отсече, че няма смисъл при обсъждането на промените в закона да се припомня ужаса, който преживя целият свят.

"Пандемията беше изключително тежко преживяване на цялото човечество, но темата днес е отпадането на карантината", настоя той.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че България е похарчила 600 милиона евро за ваксини, които "изсипваме в канала".

"Трябва да се знае кой носи политическата отговорност за тези мерки и похарчени пари", призова той.

Явор Божанков обвини повечето от депутатите от "Възраждане", че са ваксинирани, въпреки че са говорили против имунизацията по време на пандемията

"Днес трябва да сте по-ниски от тревата", обърна се той към тях, а Цончо Ганев му отговори, че той не може да говори за морал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase