Снимка БГНЕС, архив

Огнище на COVID-19 е пламнало сред животните във ферма за норки до старозагорското село Маджерито. Във фермата са открити 98 случая на COVID-19.

Въпреки че това е установено от Българската агенция по безопасност на храните и тя е излязла с доклад на 20 октомври, за огнището се разбра от Световната организация за здраве на животните и от нашата организация "Невидими животни". БАБХ не е счела за нужно да уведоми населението.

В Маджерито се отглеждат 70 000 норки заради кожата им - бизнес, който все повече държави по света забраняват заради нехуманността му. У нас допълнително имаше разследвания за ужасяващите условия във фермата. Норките са податливи на заразяване с COVID-19 - такива огнища имаше в Гърция през 2020 г. и в Дания през 2021 г., като датчаните умъртвиха всички животни в страната и затвориха всички ферми заради заразата. По-скорошните огнища са в Италия и през януари 2023 г. - в Полша.

Подобно на хората, норките са податливи на зараза от COVID-19, без да показват симптоми, като по този начин могат да бъдат преносители на болестта, обясняват от "Невидими животни". Те са способни да предават вируса на хората - такива случаи има документирани в редица страни, включително в Дания. Избягали животни пък могат да предадат вируса на диви популации, с което възниква опасност от зараза и извън фермите.

По време на пандемията у нас имаше и протести за затваряне на фермите за норки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase