Снимка БГНЕС, архив

Обсъдихме епидемиологичната обстановка в Министерството на здравеопазването. В момента не са достигнати конкретни нива, които да изискват действия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод новия вариант на COVID, от който заразените в последното денонощие са 500 души.

“Поставили сме изисквания към всички РЗИ да бъдат в готовност и при увеличаване на случаите да се предприемат необходимите действия, свързани с въвеждане на противоепидемиологични мерки в болници, детски градини и т.н. Въпросът е, че се оказва, че този вариант на COVID е доста по-слабо вирулентен и не дава усложнения. Така че имаме известна доза успокоение, макар че нищо не се знае и как може той да трансформира в нещо различно. Така че сме на щрек”, обясни министърът.

Още по темата

“Проблем със снабдяването с ваксини, доколкото аз знам, на централно ниво нямаме. Имаме достатъчно ваксини. Предвидили сме всички действия с информация за РЗИ-ата, които да подсигурят ваксинационния календар. Имаме готовност при завишаването на случаите на COVID-19 да закупим допълнителни количества от тези, които бяха отказани в предишните разговори, тъй като наистина нямаме нужда от тях. Но на този етап аз нямам информация, че липсват ваксини”, каза още министърът, пише "24 часа".

Какво още каза здравният министър вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase