Снимка БГНЕС, архив
fallback

Тройна епидемия от грип, Ковид и респираторен вирус очакват епидемиолозите през студените месеци. Първите заболели се очакват още през ноември. А до дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години. Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози.

В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат повишена циркулация на различни респираторни вируси, предаде БНТ.

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с ресираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Хрисотва- директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са у нас. А интересът на хората над 65 години, които могат да се имунизират безплатно, е голям.

"Желаещите за ваксиниране са може би двойно повече от миналата година. Хората с хронични заболявания са по-активни, тъй като знаят, че противогрипната ваксина ги предпазва от тежко прекарване на грипния вирус", подчерта д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

Oще по темата

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Очаква се у нас да доминират грипните щамове от тип А.

"Очакваме заболяванията да са повече отколкото беше през 2020-2021 г предвид ограниченията, които бяха наложени. Основните рискови групи са деца до 5 години и по-възрастните хора", смята проф. Ива Христова.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Кера

преди 7 месеца

Пак ли гласите затваряне, като в концлагер бе ? Че и агитирате за химиоиглосване ? Що народ пострада от предишния експеримент. А първолаците ?! И те ли ще се учат да пишат онлайн ?!

17

Анонимен

преди 7 месеца

Къде са противогрипните ваксини? Пак няма достатъчно количество. Хората искат ваксини за сезонните грипове. По аптеките няма. Само личните лекари слагат на пенсионерите, другите ку ч,ета ги яли.

16

Димитър

преди 7 месеца

Есента и зимата ще бъдат страшни заради грипа и ковида. Аз съм студент 4 курс, другата седмица започваме лекции. Вече с колегите си говорим и сме притеснени, защото ще минем пак на онлайн обучение. Но в крайна сметка най-важно е здравето. Каквото стане, в крайна сметка поне вече сме свикнали с онлайн обучението, не мисля, че ще е някаква трудност.

fallback