Снимка: БГНЕС

Пик на търсенето на ваксини срещу грип. Фармацевти предупреждават, че количествата от първата доставка ще свършат през следващите дни. В същото време броят на болните с ковид у нас се увеличава. Властите в Гърция пък предупреждават, че новият щам - "Пирола", вече е в страната им, имат и драстично увеличение на хоспитализираните с коронавирус.

Към момента са доставени 125 хиляди противогрипни ваксини. Те са срещу четири щама грип - два от тип Б и два от тип А. От здравното министерство са осигурени средства за над 370 000 дози за хората над 65 години.

"От няколко дни има една от ваксините - "Инфлувак" и вече има сериозен интерес. Бих казал, че тази година по-бързо ще свърши. Втората ваксина ще се забави може би две седмици и голямата част от този внос ще отиде за програмата за ваксиниране на пенсионери", заяви пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В кабинета на доктор Гергана Николова вече има списък с пациенти, които желаят да се ваксинират срещу грип.

"Това са наши пациенти, които през последните три години са си правили всяка година и са се убедили в нейната безопасност и ефикасност. Краят на август и началото септември вече идват и питат ще правите ли - искам да се запиша в списъка, за да не ни пропуснете", допълни Гергана Николова, личен лекар.

Вече са доставени и над 80 000 дози от подобрената ваксина срещу COVID-19. Личните лекари отчитат увеличение на пациентите със симптоми на инфекцията.

"Днес издавахме болнични на двама души, които бяха с ковид. Пред вратата има 4-5 души, които са със симптоми на интеркурентни заболявания и не знам колко от тях ще се окажат положителни. Но имаме вече увеличаване и на деца, които имат симптоми на респираторни инфекции", каза още д-р Гергана Николова.

Желаещите да се ваксинират срещу новия подвариант на Омикрон могат да го направят в регионалните здравни инспекции от 27 септември. За първи път от следващата година личните лекари ще разполагат и с пневмококова ваксина за пациентите над 65-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase