Снимка БГНЕС, архив
fallback

Първата доставка от 80 640 дози адаптирана ваксина на "Пфайзер"/"БионТех" е планирана за третата седмица на септември. Ваксините, които очакваме да пристигнат тогава, са за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

Това съобщи министерството на здравеопазването, след като вчера Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата препоръча да се издаде разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу COVID-19, насочена спрямо подварианта XBB.1.5. България ще получи общо 1,3 млн. дози от адаптираната ваксина, след като бъде одобрена за употреба от ЕМА.

За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

През следващата седмица се очаква Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването за ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.

Допълнителна информация за адаптираната ваксина Comirnaty вече е публикувана и на сайта на нашата Изпълнителна агенция по лекарствата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Паахх

преди 8 месеца

Няма балъци вече!всички разбраха какво има вътре и какво се случва!!! Ако имате малко достойнство,спрете да еничарствате на народа си! Що народ си отиде от тези нанотекове...само в моето село знам за 7-8 човека,отделно болести....Бъдете добри хора и не пропагандирайте нека което даже не е ваксина!

41

Анонимен

преди 8 месеца

Реален случай с бащами, до двете дози от тези ваксини, нормално ниво на разсейки в кръвта, след двете дози ваксини тяхното количество нарасна драстично, образуваха се тромби, ходи да източват сгъстена кръв и заменят с плазма. Още ли мислят ваксърите, че ваксините са полезни и безопасни,докторите са казали на баща ми тромбите са от ваксините. Нещо да кажат ваксърите в свое оправдание, и колко хора трябва да умрат и да получат трайни увреждания от тези "безопасни" ваксини..

40

Пак ли?

преди 8 месеца

Младо, право момче след първата доза разви тежка форма на улцерозен колит, и ще влачи последиците до живот. Него и родителите му кой ще ги обезщити за нанесени трайни вреди?!? Иначе ваксаджиите никой не ги спира. Тичайте към заветната доза, безплатна е като сиренцето в капана!

fallback