Снимка БГНЕС, архив

Първата доставка от 80 640 дози адаптирана ваксина на "Пфайзер"/"БионТех" е планирана за третата седмица на септември. Ваксините, които очакваме да пристигнат тогава, са за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

Това съобщи министерството на здравеопазването, след като вчера Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата препоръча да се издаде разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу COVID-19, насочена спрямо подварианта XBB.1.5. България ще получи общо 1,3 млн. дози от адаптираната ваксина, след като бъде одобрена за употреба от ЕМА.

За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

През следващата седмица се очаква Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването за ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.

Допълнителна информация за адаптираната ваксина Comirnaty вече е публикувана и на сайта на нашата Изпълнителна агенция по лекарствата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase