Снимка: Bulgaria ON AIR

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да призове всички американци да си сложат нова обновена бустерна доза ваксина срещу Ковид-19. Случаите на коронавирус се увеличават с бавни темпове и у нас.

"По това време на годината предишните три години също имаше пикове. Случаите се увеличават, но остават много по-малко от тези през януари миналата година. На 17 август Европейският център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ/ECDC) отбеляза, че в ЕС случаите нарастват. Лято е, хората пътуват и се събират; отслабва действието на поставените в края на миналата година бустерни дози; предишните месеци имаше много ниско разпространение на Ковид", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя съобщи, че в момента се разпространява нов подвариант, а от информация на СЗО става ясно, че той е най-добър в избягване на имунния отговор. Няма обаче данни за повишена тежест в протичането на инфекцията. СЗО и ЕЦКЗ са го обявили за вариант, който представлява интерес.

"Това е природата на вирусите, те непрекъснато се изменят. Вирусите търсят гостоприемници, това е единственият начин да продължат да съществуват", отбеляза вирусологът в студиото на "България сутрин".

Проф. Александрова посочи, че още през юни е имало призив към производителите на ваксини да ги актуализират, защото вариантите Б4 и Б5 вече не са в циркулация.

"През септември очакваме те да предложат актуализирани моновалентни ваксини. Хората от рисковите групи биха могли да боледуват много тежко и това е заболяване, което е животозастрашаващо и смъртоносно. Очаква се дългият Ковид да продължи да бъде глобално предизвикателство", подчерта вирусологът.

Анализирани са над 1600 публикации, 16 проучвания по темата и данни за повече от 640 000 пациенти с Ковид, за да се установи връзката между поставянето на ваксина и ограничаване на дългия Ковид. Има сериозни индикации, че ваксината може да даде защита, изтъкна проф. Александрова.

"Ваксините имат много повече ползи от това да ни предпазят от конкретното заболяване. Публикация показва, че някои рутинно поставени ваксини биха могли да намалят риска от развитие на болестта на Алцхаймер при хора на и над 65 години. Хората са били проследявани 8 месеца", даде пример гостът.

Проф. Александрова напомни, че през лятото ентеровирусите са с много лица и трябва да се спазва добра хигиена - чисти ръце, чиста вода и храна. "Сега е времето, в което специалистите обръщат сериозно внимание на есенно-зимния сезон. Ще се изправим отново пред грипния вирус, респираторно синцитиалния вирус и Ковид-19", предупреди тя.

За пръв път ще разполагаме с ваксини срещу респираторно синцитиалния вирус, работата по тях е продължила повече от 60 години, съобщи проф. Александрова. Две ваксини за хора на и над 60 години. При малки деца и възрастни хора вирусът може да доведе до по-сериозни усложнения. Една от двете ваксини е получила одобрение за употреба от бременни жени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase