Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) се отказа от плановете си да продължи разследването на произхода на COVID-19 поради продължаващите трудности в сътрудничеството с Китай.

Теорията, че COVID-19 е изтекъл от лаборатория, не е изчезнала, като последното разследване на СЗО призова за по-нататъшно проучване на теорията, като се има предвид, че няма нови данни, въз основа на които да се оценят твърденията. Човекът, който помогна да се оглави реакцията на САЩ срещу COVID-19, Антъни Фаучи, заяви през ноември, че има "напълно отворено съзнание" относно произхода на вируса.

През юни 2022 г. научната консултативна група, натоварена с проучването на доказателствата за произхода на коронавируса, призова за нови проучвания, включително одити на лабораториите в близост до мястото, където за първи път бе съобщено за първоначалното огнище на болестта в Ухан, Китай. Но техническият ръководител на СЗО за COVID-19, Мария Ван Керхов, сега потвърди пред списание Nature, че "няма втора фаза".

Още по темата
Тя заяви, че СЗО е планирала работата да се извършва на етапи, но "този план се е променил".

"Политиката в целия свят по този въпрос наистина възпрепятства напредъка в разбирането на произхода", добави тя.

Ван Керхоув, която е лицето на голяма част от отговора на СЗО на пандемията, заяви, че ръководителят на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус е имал директен ангажимент към китайското правителство и го е насърчил да споделя данни по-открито. "Наистина, наистина искаме да можем да работим с нашите колеги там", каза тя. "Това е наистина дълбоко разочарование."

В резултат на отказа на Китай да играе с нея преди това Тедрос публично призова Китай да предостави необработени данни от първите дни на пандемията и призова китайските власти да бъдат "открити и да сътрудничат".

Междувременно в САЩ републиканците започнаха разследване на Китай и произхода на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase