Снимка: БГНЕС
fallback

Нарастващият брой на китайските обществени личности, чиято смърт се оповестява публично, кара хората да поставят под съмнение официалния брой на смъртните случаи от COVID-19 в страната. Смъртта на Чу Ланлан, 40-годишна оперна певица, миналия месец беше шок за мнозина, като се има предвид колко млада беше тя.

Семейството й заяви, че е натъжено от "внезапното й напускане", но не даде подробности за причината за смъртта й.

Китай премахна стриктната си политика за нулев COVID през декември и отбеляза бърз скок на инфекции и смъртни случаи. Има съобщения за препълнени болници и крематориуми.

Но страната спря да публикува ежедневни данни за случаите и обяви само 22 смъртни случая в резултат на инфекция с COVID-19 от декември, използвайки собствените си строги критерии. Сега се броят само тези, които умират от респираторни заболявания като пневмония.

В сряда СЗО предупреди, че Китай представя недостатъчно информация за истинското въздействие на COVID в страната - по-специално смъртните случаи.

Но смъртта на Чу Ланлан и други предизвиква спекулации за по-големи загуби от тези, отчетени в официалните сметки.

Според специализирания новинарски уебсайт Operawire, Чу Ланлан е била сопрано, специализирала в пекинската опера - театрално изкуство, в което изпълнителите използват реч, песни, танци и бойни движения, за да разказват истории - и също така е участвала в благотворителни каузи.

В деня на Нова година новината за смъртта на актьора Гонг Джинтанг съсипа много китайски интернет потребители. 83-годишният Гонг беше известен на много домакинства с участието си в най-дълго излъчвания телевизионен сериал в страната In-Laws, Out-laws. Неговата роля на отец Канг пленяваше феновете повече от две десетилетия, откакто сериалът беше излъчен за първи път през 2000 г.

Причината за смъртта му е неясна, но много потребители на социалните медии я свързват със скорошните смъртни случаи на други възрастни хора.

"Моля те, боже, моля те, отнасяй се по-добре към възрастните", написа колегата му Ху Янфен в китайската социална медийна платформа Weibo.

"R.I.P, отец Канг. Тази вълна наистина отне живота на много възрастни хора, нека се уверим, че защитаваме възрастните хора в нашите семейства", написа един потребител в Weibo.

Известният сценарист Ни Жен също издъхна скоро. 84-годишният е известен с работата си по филма от 1991 г. Raise the Red Lantern, който е смятан от критиците за един от най-добрите китайски филми.

Междувременно Ху Фуминг, бивш журналист и пенсиониран професор от университета в Нанкин, почина на 2 януари на 87-годишна възраст. Той беше основният автор на известен коментар, публикуван през 1978 г., който бележи началото на китайския период "Болуан Фанджън" – време на елиминиране на хаоса и връщане към нормалното след катаклизма на Културната революция при първия комунистически лидер на страната Мао Цзедун.

Според данни на китайски медии 16 учени от най-добрите научни и инженерни академии в страната са починали между 21 и 26 декември.

Според техните некролози нито един от тези смъртни случаи не е свързан с COVID-19, но това не спира спекулациите онлайн.

"И той ли умря от "лош грип"?, гласи един от най-високо оценените коментари под новината за смъртта на Ни.

"Дори да претърсите целия интернет, не можете да намерите никакво позоваване на причината за смъртта му", пише друг интернет потребител.

Но имаше и критики към демонстрантите, които излязоха по улиците през ноември в редки политически протести, призоваващи за края на политиката на лидера Си Дзинпин за нулев COVID: "Щастливи ли са тези хора сега, като виждат стари хора да умират и проправят пътя към своята свобода?", попита един потребител на социалните медии.

Си изглежда косвено спомена протестите в новогодишното си обръщение, като каза, че е естествено в толкова голяма страна хората да имат различни мнения. Но той призова хората да се съберат и да покажат единство, тъй като Китай навлезе в "нова фаза“ в подхода си към COVID.

Китайските власти са наясно с широко разпространения скептицизъм, въпреки че продължават да омаловажават сериозността на тази вълна от COVID, обхващаща страната.

В интервю за държавната телевизия директорът на Института по респираторни заболявания в Пекин призна, че броят на смъртните случаи на възрастни хора досега тази зима е "определено повече", отколкото през изминалите години, като същевременно подчерта, че критичните случаи остават малцинство от общия брой случаи на COVID.

Тази седмица People's Daily, официалният вестник на Комунистическата партия, призова гражданите да работят за "окончателна победа" над COVID и отхвърли критиките към предишната политика на нулев COVID.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Аао

преди 1 година

Абе китайските дъртаци трябвало да пукват поне на 103, а на бг пенсиите 63 г. са им много ,че ги убиват направо в моргилниците...

65

Вие какво

преди 1 година

Искате и си фантазирате-само простосмъртни ли да се възнасят в Отвъдното. Ех, мечти, мечти за безсмъртие. Мечтите на суетници, забогатели от грабежа на труда на простосмъртните. Суетата ражда порока. Не познаваме труда, но пък сме първи в туристическите дестинации и харченето на човешки ресурс. Антипланетници Бат.

64

Пропагандатор

преди 1 година

Нека все пак не забравяме, че носенето на маски, изолацията в къщи, ваксинациите не са забранени. Който го е страх да си стои заключен у дома, или ако иска и със скафандър да ходи навън. Останалите нормални хора трябва да могат да живеят както самите те искат.

fallback