Снимка: БГНЕС

Опашки от болни хора се образуваха пред лечебните заведения през почивните дни. Очакваме грипът в края на януари и началото на февруари.

Лекари отчитат скок на респираторните заболявания, но ситуацията не е необяснима.

Още по темата

"Празниците са времето, в което хората се събират. Инфекциите се предават по-лесно в затворени помещения.", коментира пред Нова тв специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

По думите ѝ в момента циркулират грипен вирус "А", "Омикрон" и респираторни вируси, които обуславят така наречената "обикновена настинка".

"Това е заболяване, което засяга горните дихателни пътища и хората се насочват към специалист УНГ", посочи тя и допълни:

"Пациентите често искат да им бъде изписан антибиотик. Той обаче не лекува вирусната инфекция. По-скоро ще повлияе и потисне имунната система. А знаем, че тя е тази, която реагира на вируса, справя се с него и го унищожава".

Тя обясни, че етеричните масла също могат да лекуват, ако се дадат на време. Важно е овлажняване на лигавицата, допълни д-р Ангелова. Гаргарата с топла вода е важна, да се правят и влажни инхалации.

Тя коментира и, че мръсният въздух влияе въврху респираторните заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase