Снимка: БГНЕС

Франция призовава всички държави от Европейския съюз да започнат да тестват пътниците, пристигащи от Китай, за COVID на фона на епидемията, обхванала азиатската страна.

До момента единствените държави от ЕС, които изискват тестване, са Франция, Италия и Испания, както и Обединеното кралство извън блока, тъй като служителите на ЕС не успяха да договорят обща позиция на среща в Брюксел преди Коледа.

Тази седмица ще се проведат още преговори в ЕС.

От неделя Франция изисква от пътуващите от Китай да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен по-малко от 48 часа преди заминаването и ще тества пристигащите на случаен принцип, припомня БГНЕС.

"Франция ще настоява тази методика да се прилага в целия ЕС", заяви министърът на здравеопазването Франсоа Браун, докато заедно с министъра на транспорта Клеман Бон проверяваха новите процедури на летище "Роаси Шарл дьо Гол" в Париж в неделя.

Запитан относно възможността китайски пътник с COVID, който може да кацне в друга държава от ЕС и след това да пътува без проверка до Франция, Бон заяви: "Ето защо трябва да се координираме (в ЕС), за да бъдем по-ефективни."

Още по темата

Браун изтъкна, че контролът при пристигане на пътниците няма да попречи на хората да влязат във Франция, но го определи като "по-научен контрол, който ще ни позволи да проследим изключително точно различните варианти".

Новите мерки ще останат в сила във Франция до 31 януари, като всяка седмица от континентален Китай ще пристигат шест полета, а ако се вземат предвид и полетите от Хонконг - до десет.

Повечето пътници от Китай преминават само през летищния център „Роаси-Шарл дьо Гол”.

От 300-те пътници на полета Пекин-Париж, които кацнаха в неделя, около 60 влязоха на френска територия. Всички те се съгласиха да се подложат на бърз PCR тест, преди да отидат да си вземат багажа.

Преди да бъдат тествани, самоличността на пътниците се снема от агентите в центъра за проверка на терминала. Ако някой от тестовете се окаже положителен, пътниците трябва да се самоизолират в продължение на седем дни.

Три години след появата на първите случаи на коронавирус в централния град Ухан, на 7 декември Китай сложи край на драконовската си политика, известна като "нулев ковид".

След отмяната на ограниченията китайските болници бяха затрупани от вълна пациенти, повечето от които възрастни и уязвими поради лошите протоколи за ваксинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase