Снимка: БГНЕС

Китай внезапно отмени строгите ограничения заради COVID-19, което  може да доведе до взрив на новите болни и повече от милион смъртни случая до 2023 г., гласи нова прогноза на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценки (ИЗПО, IHME), предаде Ройтерс.

Според прогнозите на групата случаите в Китай ще достигнат своя пик около 1 април, когато смъртните случаи ще достигнат 322 000. Около една трета от населението на Китай дотогава ще бъде заразена, заяви директорът на ИЗПО Кристофър Мъри.

Още по темата

Здравните власти на Китай не са съобщили официално за нито един смъртен случай от COVID след отмяната на ограниченията, посочва Ройтерс.

Последните официални смъртни случаи са отчетени на 3 декември.

Общият брой на смъртните случаи през цялата пандемия в Китай досега е 5235.

Пекин отмени едни от най-строгите ограничения заради  коронавируса  в света през декември след безпрецедентни обществени протести и в момента се наблюдава рязък скок на инфекциите, като има опасения, че ЪДЭСА-19 може бързо да се разпространи сред населението от 1,4 милиарда души по време на празника за Лунната нова година през следващия месец.

"Никой не е мислил, че ще се придържат към "нулев COVID" толкова дълго, колкото го направиха", каза Мъри, когато прогнозите на ИЗПО бяха публикувани в интернет.

Независимата група за моделиране в Университета на Вашингтон в Сиатъл, на която разчитат правителствата и компании през целия период на пандемията, базира своите заключения на данни от провинциите и информация от неотдавнашната поява на Омикрон в Хонконг.

"След първоначалното огнище в Ухан Китай почти не съобщава за смъртните случаи. Ето защо потърсихме Хонконг, за да получим представа за процента на смъртност от инфекцията", каза  Мъри, цитиран от БТА.

За своите прогнози ИЗПО използва и информация за ваксинацията, предоставени от китайското правителство, както и предположения за това как различните провинции ще реагират на увеличаване на нивата на заразяване.

Други експерти очакват, че около 60% от населението на Китай в крайна сметка ще бъде заразено, като пикът се очаква през януари, когато уязвимите групи от населението, като възрастните хора и хората с вече съществуващи заболявания, ще бъдат засегнати най-тежко.

Основните опасения произтичат от големия брой податливи на заразяване хора в Китай, използването на по-малко ефективни ваксини и ниския брой на ваксинираните сред хората на 80 и повече години, които са изложени на най-голям риск от тежки заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase