Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът на COVID-19 може да оцелява върху някои готови за консумация хранителни стоки в продължение на дни, предаде кореспондентът на БНР.

Учените побързаха да успокоят населението, че въпреки тревожната новина рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки.

Oще по темата
Тестовете са били проведени в лаборатории и са установили, че вирусът на COVID-19 се задържа доста продължително върху опаковки и върху самите хранителни продукти, така че човек лесно може след докосването им да пренесе вируса в устата си, ако не си измие ръцете.

В доклада на Агенцията се посочва: „Трябва да се отбележи, че храните и опаковките, разглеждани като част от това проучване, са изкуствено заразени с вируса на COVID-19 и следователно не са точно отражение на нивата на заразяване, открити при търговците на дребно“.

Учените от университета в Саутхемптън са установили, че макар и при повечето хранителни продукти вирусът да се задържа сравнително кратко или около 24 часа, то има и такива, при които остава цяла седмица.

Те смятат, че това откритие е доста важно, защото повечето хора не си дават сметка, че могат да се заразят по такъв невинен начин.

Специалистите допълват, че няма място за паника или някакви извънредни мерки, а е напълно достатъчно хората просто да мият ръцете си, преди да започнат да приготвят храна за консумация.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Явор

преди 1 година

До АнонименНай-голямата глупост, която сега в момента може да се направи е да се говори по този въпрос. Сериозно ти го казвам това. Ти правиш голяма глупост в момента.

16

Анонимен

преди 1 година

Що глупости се изписаха за един фалшив вирус, не е за вярване.

15

Анонимен

преди 1 година

До Ужас "Русия преди дни пусна новината че в университет в сащ е разработен нов щам на ковид 19 с 80% смъртност,но нали има цензура на запад всички мълчат." ----------------------- глупооости! Не беше Русия, а изобретателите сами се похвалиха с постижението си!

fallback