Снимка: Pixabay

При 60%от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад, обяви в Националния пресклуб на БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Тя подчерта, че неприятният ефект продължава около три месеца след преминаването на инфекцията.

Причините за косопада след преболедуването са високата температура, силният стрес, който по принцип се отразява на косопада, както и противосъсирващите лекарства, обясни доц. Казанджиева. Дерматолозите констатират и случаи на косопад, който продължава повече от шест месеца след преболедуване на коронавирусната инфекция. Смята се, че най–често от него страдат пациентите, лекувани от тежка ковид инфекция.

Поводът за пресконференция бе стартът на национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще бъде насочена основно към откриване на кожни алергични заболявания след преболедувана ковид инфекция.

Кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и в нея ще участват дерматолози от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе. Безплатните прегледи ще бъдат от 5 до 9 декември. Желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат. Клиниките, които участват в кампанията, са публикувани на сайта на дружеството.

Дерматолозите ще обърнат специално внимание на симптомите на ковид екзема, която е в резултат на носене на ръкавици или ползване на дезинфектанти. Ще се извършват изследвания и за атопичен дерматит.

"През последните три години ковид екземата е най-честата диагноза, поставяна от дерматолозите и установихме, че от нея са засегнати двама от трима медицински специалисти", каза д-р Гриша Матеев, председател на дружеството.

Специалистите са забелязали, че заради носенето на защитни маски по време на ковид пандемията силно се влошава състоянието на страдащите от акне. Всеки пети човек в световен мащаб се е срещал с уртикария, независимо дали в епизодичен или в хроничен вариант, посочи доц. Румяна Янкова, дерматолог в болница "Пълмед".
 

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 1 месец

Леле, колко неумен народ се изявява тук... Марш на работа, мързеливци, сергиите и таксита ви чакат! Довечера нещо трябва да ядете.

57

До Анонимен 62

преди 1 месец

За съжаление, още в първите месеци след ваксинирането някои се разболяха, а други дори и починаха от това заболяване. Говоря за хора, които или познавам лично, или са колеги на мои роднини. Не знам дали има изкуствено създаден вирус, но миналата година след като вдигнах температура и си направих тест, показа "Ковид". Слава Богу, изкарах го леко. Това за косопада е вярно, оплакват се всички които преболедуваха ковид. За конския шампоан също е вярно, доста хора го опитаха и си спасиха косата.

56

Анонимен

преди 1 месец

Занчи - от всичките случаи от Вселената - рабрах че трябва да си сложим задължително бустер за да се нормализират нещата - СЛАГАЙТЕ БУСТЕРИТЕ, за да ви е мирна главата - ди долната и горната - това науката го казва