Снимка: БГНЕС
fallback

Първи случай на грип "А" у нас, но все още се регистрират и заболели от коронавирус. Според проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, все пак има големи основания за оптимизъм, тъй като през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности през ноември.

Oще по темата
"Тази година обаче от доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива", заяви тя пред БНТ.

Христова определи COVID мерките в страната като много динамични, за да бъдат адекватни на ситуацията. Министерството на здравеопазването прояви много голяма активност в това отношение. От доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. През последните 2 години най-високите нива бяха през ноември, така че има много големи основания за оптимизъм.

По думите ѝ няма натиск върху здравната система, броят на заболелите е малък, страната е във фаза "Нула" по пандемичния план, което оправдава отпадането изцяло на ковид мерките. Очаква спад на новите случаи в рамките на 2 седмици, евентуално месец, но все по-широко разпространение добива нов подвариант на Омикрон, което предполага повишение на заболеваемостта, но не твърде голямо.

Маските в болниците ще останат като препоръка към директорите на лечени заведения като мярка за ограничаване на острите респираторни заболявания.

В момента сме в тенденция надолу за COVID-19, но в тенденция нагоре за грип, отчете проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Бай Ставри :

преди 1 година

обичам ковиТ-професорки,но ВитаноФ,Великия Бухлю най-ми е на сърце!

11

Анонимен

преди 1 година

Някой да знае защо овцете, които гледат Стани богат в студиото, носят намордници?

10

Анонимен

преди 1 година

Язък ковида. Е вървинв а пачки за докторята

fallback