Снимка: БГНЕС

Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Към настоящия момент няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидечмични мерки. Досега спазваните мерки бяха със срок до днес.

Още по темата

Към 16 ноември 2022 г. 14-дневната заболеваемост в страната е 69,62 случая на 100 хиляди население, като продължава отчитаният от средата на октомври спад в броя на новорегистрираните случаи.

Към днешна дата броят на хоспитализираните с COVID-19 пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в структури за интензивно лечение. Натоварване на здравната система не се отчита, има и спад с 20 % на броя новохоспитализирани хора на седмична база от началото на ноември.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и на ръста на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, регионалните здравни инспекции трябва да информират лечебните заведения и стриктно да следят за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.

Министерството на здравеопазването продължава да следи развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и COVID-19.

Ваксинацията срещу COVID-19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция в България бяха въвеждани от март 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase