Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Заместник-министърът на здравеопазването в новото крайнодясно правителство на Италия предизвика полемика, след като заяви, че няма доказателства, че ваксините срещу Covid-19 наистина действат.

Запитан по телевизията дали Италия щеше да регистрира още повече смъртни случаи, свързани с Covid, ако нямаше ваксини, Марчело Джемато отговори: "Ние нямаме доказателство за обратната."

"Но аз няма да падна в капана да вземам страна за или против ваксините", заяви заместник-министърът пред държавната телевизия Rai, като същевременно осъди "идеологическия" подход на предишното правителство на Марио Драги към ковид-кризата.

Като депутат от "Италиански братя" - дясната партия, ръководена от министър-председателя Джорджа Мелони, фармацевтът по професия се противопоставяше на т.нар. зелен сертификат за коронавирус в Италия - доказателство за ваксинация, което се изисква за достъп до повечето обществени места.

Италия беше първата европейска държава, която се сблъска с пълната сила на пандемията от коронавирус в началото на 2020 г., и имаше едни от най-строгите ограничения.

Към 10 ноември в Италия са починали приблизително 180 000 души, заразени с коронавирус.

Коментарите на Джемато предизвикаха призиви за неговото оттегляне, включително от страна на ръководителя на лявоцентристката Демократическа партия Енрико Лета.

"Заместник-министър на здравеопазването, който не се дистанцира от антиваксърите, със сигурност е на грешното работно място", написа в Twitter лидерът на центристката партия "Действие" Карло Календа. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

MIKE

преди 1 година

Хубаво е да напишете колко от тези 180 000 души заразени с Ковид са починали от Ковид.Защото по предписание на СЗО всички смъртни случаи(огнестрелна рана, катастрофа, рак и т.н.) ги пишехте починал от Ковид.За първи път в човешката история нямаше болни от грип или други респираторни заболяваниа.Всички те изчезнаха с магическа пръчка-остана само Ковид...

24

Анонимен

преди 1 година

Да направим елементарни сметки. Италия е с 8 пъти повече население от България и са ваксинирани с поне две дози всички. България има по 4-5 смъртни случая и 300-400 нови заразени на ден. В Италия умират по около 100 души дневно и се заразяват по 40-50 хиляди дневно. Е как да вярваш на ваксините, когато цифрите говорят? Ако си убеден, че ваксините работят, тогава си убеден и че земята е плоска.

23

Анонимен

преди 1 година

Сега ли се сетиха, след като болшинството ги надупчиха с по няколко дози!, или те са невинни, предишните са само виновни, а тогава мълчаха, въпреки че са знаели истината! Милиони хвърлени за Бърк очите! Всички хора, повярвали им, живи и здрави!

fallback