Снимка: БГНЕС
fallback

Около 17 млн. души са били засегнати от дълъг COVID през първите две години на пандемията в европейския регион, според Световната здравна организация.

Честотата на дългия COVID рязко e нараснала през 2020 г. поради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус, особено през втората половина на годината, когато се появиха силно предаваните варианти Делта и Омикрон, предава БГНЕС.

В европейския регион на СЗО, включващ 53 държави, моделирането установява, че жените са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат дълъг COVID, който включва симптоми като умора с телесни болки и промени в настроението, когнитивни проблеми и задух. Рискът се увеличава драстично сред тези, които са преживели тежък COVID-19, изискващ болнично лечение, като всяка трета жена и всеки пети са развили дълъг COVID.

Oще по темата

Като се има предвид огромната тежест за физическото и психическото здраве върху живота на хората, СЗО призова държавите да инвестират повече в борбата с този осакатяващ синдром, съобщава "Политико".

„Данните подчертават спешната необходимост от повече анализи, повече инвестиции, повече подкрепа и повече солидарност с тези, които изпитват това състояние", заяви Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на заседание на Регионалния комитет на СЗО за Европа, което се провежда в Тел Авив, Израел.

В партньорство с Long COVID Europe, мрежа от асоциации на пациенти, СЗО Европа иска да види по-ясно докладване на случаите, повече изследвания на сложното състояние и рехабилитация, основана на доказателства.

Според моделирането на Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет, през първите две години на пандемията в световен мащаб от дълъг COVID са страдали близо 145 милиона души.

"Те не могат да продължат да страдат мълчаливо", казва Клуге.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 година

10, е то се оказа че ваксажийчетата боледуват от ковид доста повече, че и инфарктите и инсултите им са доста повече. Да не говорим за миокардити и перокардити, които са смъртна присъда понеже не могат да се лекуват.

20

Анонимен

преди 1 година

Кога ще изолирате тоя вирус, ве престъпници от СЗО? КОГА?

19

Анонимен

преди 1 година

*** го кажи на другата ми позната/клиентка, дето си счупи краката от бързане да се бустерира с фазер през окт. Миналата година и скоро ще й правят 1 година от внезапната смърт от здрава и права 3 седмици след бустера се гътна, а нямаше още 60 год. Мъжът й също се кани да продава ваканционната къща, която купиха наскоро, но още не е успял да уреди прехвърлянето на нейния дял на негово име и да го одерат едно хубаво с наследствените данъци по този повод.

fallback