Снимка: Bulgaria ON AIR

Израелски учени твърдят, че са идентифицирали антитела, които са толкова мощни в неутрализирането на коронавируса, че биха могли да премахнат нуждата от повече бустерни дози.

"Учените от цял свят следяха хора, които са се излекували от Ковид-19. Израелският колектив още тогава идентифицира антитела при такива пациенти. Тези две антитела се свързват с консервативна част във вируса. Могат да се разпознаят и да неутрализират различни варианти на коронавируса. Подобни антитела биха били изключително полезни при хора със сериозни имунни дефицити", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Тя поясни, че моноклоналните антитела се получават по биотехнологичен и дори генно-инженерен път - скъпа технология. Антителата са скъпи и е нужно време, за да бъдат произведени в големи количества.

"Няма как да отменят ваксините, защото те служат за профилактика и са много по-подходящи. Но при хора, които трудно биха изградили имунен отговор, дори да бъдат ваксинирани, антителата биха разширили спектъра на вариантите на вируса, срещу които биха били ефективни", подчерта проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е най-добре ваксината и лечението да вървят заедно. А новите ваксини са два вида и действат срещу различни варианти на коронавируса. Те обаче може да бъдат поставяни само на хора, които са получили първична доза на ваксинация.

"Това са РНК ваксини на Pfizer и Moderna. Половината от РНК кодира S-белтъка на изходния вариант на вируса, който тръгва от Ухан. Другата половина кодира S-белтъка на BA.1 варианта. Количеството на тези белтъци е два пъти по-малко и затова биха се използвали при хора, които вече са ваксинирани и имат създаден имунитет. Идеята е той да бъде подсилен и разширен", обясни вирусологът.

Тя добави, че в света са поставени над 13,6 млрд. дози ваксини, а над 600 млн. души официално са преболедували. Огромна част от населението на планетата има достатъчна защита срещу тежко боледуване и смърт, но не така стои въпросът по отношение на инфектирането, стана ясно от думите на проф. Александрова.

"СЗО изказа предположение, че със застудяване на времето е възможно вирусът да се активизира. На едно и също място винаги следващата вълна се предизвиква от вирус, който генетично е различен. Вирусът продължава да се разпространява и да се променя, напълно нормално е да се появят нови варианти", отбеляза тя.

Гостът посочи, че грипният вирус и Ковид-19 са основните играчи през есенно-зимния сезон и трябва да сме подготвени за тях. Работи се сериозно по комбинирана ваксина срещу тях, но такава все още не е налична.

В Карловско пък са застрашени от Хепатит А след наводненията и замърсяването. В населените места там започва ваксинация срещу тетанус, дифтерит и коклюш на всички желаещи.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 година

А кога ще идентифицират и изолират самия вирус? Или ще продължават да бълват елексири на живота, изцяло базирани на математически модели и ще ги наричат ваксини?

20

Анонимен

преди 1 година

До БигФармаВашето не се губи - само името на ваксината се сменя.

19

Ffhgg

преди 1 година

Слушайте тази мазна алчна ***, и всичко ще ок.