Снимка: БГНЕС

Новият препарат срещу коронавируса, адаптиран за Омикрон няма да се прилага на неимунизирани. Испания вече очаква първата партида от ваксината.

В България в края на миналата седмица са били доставени вече 290 хил. адаптирани ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от ваксината на Moderna.

"Клиничните програми на отделните производители включват различни групи участници. Към момента оценените данни от Европейската агенция по лекарствата са за лица, на които е поставен допълнителен бустер, а също и на такива със завършена първична ваксинация. Все още се очакват резултатите за третата група - първична ваксинация", заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на "България сутрин".

По думите му новата адаптирана ваксина включва както оригиналния вариант на COVID-19, така и подварианта Омикрон.

"Няма разлика по отношение на броя на дозите от ваксината на Pfizer - 6. Той може да бъде съобразен и с броя на желаещите, тъй като в целия ЕС се формира сериозен излишък от дози", поясни той.

Кирилов подчерта, че към момента адаптираната ваксина е препоръчително да бъде поставяна единствено на лица над 12-годишна възраст.

"Общият брой на поставените ваксини срещу COVID-19 в страната е над 4,5 млн. дози. Във възрастовата група от 5-11 години ваксинираните лица са 2 146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с поставен бустер", цитира данни гостът.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата констатира, че у нас са ваксинирани едва 2 млн. души. Техният брой е равносилен на количествата адаптирани ваксини, които страната очаква до края на годината.

"Всички, които са получили първична ваксинация и имат желание да им бъде поставена бустерна доза от адаптираните, ще могат да се възползват", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Кирилов отбеляза, че през последните седмици се наблюдава спад на желаещите за ваксинация.

"Очаквам през следващите седмици да има по-голям интерес заради пристигането на адаптираните ваксини", изрази надежда той. Към момента 65 хил. души са си поставили втора бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19.

Кирилов посочи и какво се случва с лекарствата срещу COVID-19

"Европейската агенция по лекарствата препоръча и ЕК разреши 8 лекарствени продукта. Една част от тях са налични и се използват в страната. На този етап има 2 продукта в таблетна форма, един от които вече има разрешение за употреба. Производителят все още се договаря с държавите членки, заради което лекарството не е налично в голяма част от страните. Това са продукти по лекарство предписание, за тях е необходим сериозен медицински преглед", обобщи той.

 

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 4 месеца

Защото предпочитаме да разчитаме на имунната си система и не ни харесва да ни рекламират постоянно ваксини. Който иска да ходи да се боде. Но те едва не го направиха задължително. Така няма как да не светне лампичката на българина, който е подозрителен по природа. Аз лично не вярвам, че тези препарати водят до болести - всичко зависи от човека и каква генетика има. Но не ми харесва да ми ги пробутват най-нагло по 20 пъти на ден и да се опитвам да ме плашат.

20

Стефан

преди 4 месеца

Докога българите ще вярват на дезинформации, конспирации и фалшиви новини. Ваксините причинявали рак, водели до безплодие и още куп щуротии.

19

Анонимен

преди 4 месеца

Няма точни данни за дела на ваксинираните в България, защото не се знае колко хора са в България и колко са в чужбина. Знае се колко са ваксинираните в България, но не се знае колко са ваксинирани в чужбина. Ваксинирането е смислено да се гледа по възрастови групи. При 70-79 годишните, ваксинирани са 286206 души, от тях с бустерна доза са 233012, а с втора бустерна доза са 25297. Около 700 хиляди може би са българските граждани на тази възраст и може би около 400 хиляди са в България.