Снимка: БГНЕС


Случаите на COVID-19 по света спадат навсякъде, но пандемията не е приключила. Това се казва в седмичния доклад на Световната здравна организация за пандемичната обстановка по света, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Миналата седмица новите случаи на зараза са били под 4,2 милиона по света, а смъртните случаи на заразени с COVID-19 са били около 13 700, което е 5-процентен спад.

Още по темата

"Това е много окуражаващо, но няма гаранции, че тези тенденции ще се запазят", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В доклада си СЗО отбелязва, че смъртните случаи на заразени с вируса са спаднали в Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток, но са нараснали в Африка, Америките и Западно-Тихоокеанския регион.

Учени предупреждават, че коронавирусът ще продължи да се разпространява и в бъдеще, отчасти защото той успява все по-добре да заобиколи имунитета от ваксинацията и от минали инфекции.

Експерти посочват като пример Китай, където властите тази седмица въведоха локдаун за 65 милиона души. 33 града, в това число и 7 провинциални столици, са под пълен или частичен локдаун в Китай. А случаи на зараза има в 103 китайски града, което е най-много от ранните дни на пандемията в началото на 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase