Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на здравеопазването предлага общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ да издават направления за бърз антигенен тест за COVID-19.

Още по темата
Публикуван за обществено обсъждане е проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Предложението на министерството е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК.

Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.
Целта на предложението е подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от ОПЛ. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от ОПЛ или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.
 

Коментари Напиши коментар

13

Клаус Шваба

преди 6 месеца

Спрете тези тестове които ловят всички корони,настинки,грипове половината са корони.Теста трябва да е 100% верен като за бременните и да има специално адекватно лечение а сега няма нищо.Нито маските,мерките нито ваксите не спряха и не защитиха никой.Българи ако не излезем като народ Америка няма да спре докато не си натрупа пари да си плаща дълговете затова и война направиха.500г.сме мълчали роби сега пак ли така ще бъде?

12

зАз

преди 6 месеца

Ковид???? Сори, но вече Ковидчето е по-лек и от настинка! Има къде по-тежки грипчета от него!

11

Анонимен

преди 6 месеца

ПРЕСТАНЕТЕ, ЧЕ НАЕСЕН ЩЕ ИМА БОЙ! ПРЕЛЯЛО НИ Е ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО! НЕ СТИГА,Ч Е НЕ ОСИГУРИХТЕ ГАЗ, БЕНЗИНА Е 3.5, НЯМА ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО, ПРИЕМАТЕ МАКЕДОНИЯ, А СЕГА И ТИЯ МАЙМУНДДЖУЛЪЦИ! СЕРИОЗНО ГО КАЗВАМ!