Снимка: БГНЕС

Мотивите на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за смяната на директорите на столични лечебни заведения са неубедителни. Това заяви пред bTV съветникът на премиера в оставка по здравните въпрос проф. Радка Аргирова.

Според нея здравният министър може и да има съображения, но причините за рокадите, които са били представени на обществеността, са недостатъчни.

"Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително", отбеляза проф. Аргирова.

Пред новия здравен министър първата задача е да се следи ходът на пандемията. Второто - извън болничната помощ - първичната здравна помощ не е на добро ниво, самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките болници, каза Аргирова.

Застъпват се новата и старата вълна на вариантите на COVID-19, заяви проф. Аргирова. Сега се надига новият вариант и е до голяма степен това е заради почивките.  Логиката на развитие на вируса е, че той ще мутира в посока да може по-лесно да се закрепва за клетките, по-лесно да ни заразява. Друго той не може да направи, повечето хора са преболедували или ваксинирани. Новият вариант по-заразен но по-малко патогенен.

Във фазата, в която сме, единственото изискване е носене на маски при посещение в здравни заведения и социални домове. Не изключвам малко по-тежки да станат мерките, но при промяна, следим броя на интензивните легла, следим сериозно и неинтензивните легла, заяви тя.

Към днешна дата заетостта на интензивните легла е под 3% и  под 5 на сто е на неинтензивните. Здравната система не е в застрашено състояние, смята експертът.

Ваксини, сложени  преди повече от 6 месеца са ефективни на 40-50% са ефективни, препоръчвам трета ваксина. При четвъртата да са минали четири месеца от поставяне на третата, тя е за хора над 60 г. По-добри са новите ваксина, приспособени към последните варианти и субварианти, ефективността не 40-50 на сто, а над 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase