Снимка: БГНЕС

Китай отбеляза вчера най-високият брой нови случаи от май насам и милиони жители на страната прекарват уикенда в локдаун, докато властите прилагат строга политика за "нулев COVID", съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Китай е последната голяма страна в света, преследваща целта за елиминиране на епидемията чрез локдауни, продължителни карантини и масови тестове, въпреки тежкото отражение на тази стратегия върху икономиката.

Вчера в страната бяха регистрирани общо 450 случая на COVID-19, повечето асимптоматични. В петък броят им беше 432, по данни на властите. Нарастването на броя на случаите доведе до въвеждане на нови ограничения в няколко региона на страната.

Още по темата

Град Ланчжоу, столица на северозападната провинция Гансу, нареди в сряда на своите 4,4 милиона жители да останат по домовете си. Една от областите на провинция Анхуей е в локдаун от петък.

По-рано през седмицата в Уган, важен център на провинция Хънан, беше обявен общ локдаун след откриването на само един случай на COVID-19.

В град Бейхаи, провинция Гуанси, властите наложиха вчера локдаун на два квартала с общо 800 000 жители, като обявиха епидемичната ситуация в града за "тежка".

Бързоразпространяващият се вариант омикрон е предизвикателство за политиката на "нулев КОВИД", отбелязва АФП. Икономическият растеж на страната се срина през второто тримесечие, включително поради здравните мерки.

Град Макао остава в локдаун поне до петък, като жителите му имат право да напускат домовете си само, за да купуват храна, да се подлагат на тестове или за други смятани за необходими пътувания. Локдаунът започна на 11 юли, а нарушителите рискуват да получат до 2 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase