Снимка: БГНЕС
fallback

Хората в активна възраст, които вече са се заразявали с по-ранни версии на варианта Омикрон, вероятно имат силна защита срещу доминиращите в момента подварианти BA.4 и BA.5, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на изследване, проведено в Катар.

Авторите уточняват, че подобна защита нямат хората с имунитет срещу уханския или с Делта варианта на вируса.

По ранните версии на коронавируса създават само 15,1% защита от повторно заразяване с BA.4/BA.5 и 28,3% от боледуване. Прекарана инфекция с предишен вариант Омикрон обаче е ефективна 76,1% срещу заразяване и 79,7% от повторно боледуване при "среща" с BA.4/BA.5.

Oще по темата
Защитата при преболедуване от варианти преди Омикрон е по-слаба срещу BA.4/BA.5, отколкото срещу BA.1/BA.2. Това "показва, че тези два нови варианта имат по-голям капацитет да убягват на реакцията на имунната система", изтъква ръководителят на изследването Лаит Джамал Абу Радад от медицинския колеж "Вейл-Корнел" в Катар.

Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека medRxiv, преди да бъдат рецензирани от специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 година

Преболедувалите омикрон ще преболедуват и останалите варианти още по-бързо и още по-безвредно

38

ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР

преди 1 година

ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !

37

Тъй, тъй.

преди 1 година

Всички варианти изкарах - 5 на брой. И съм жива и здрава, въпреки че съм на 66 и с астма . И на лекар не отидох. Ако това което говореха, беше истина, досега нямаше да съм сред живите.

fallback