Тази сутрин извиках на среща здравните експерти. Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията на база изменението на закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на извънреден брифинг след дискусията със здравните представители.

"По-голямата част от България се намира в етап 0, с няколко области в етап 1. Ясно искам да заявя на всички български граждани - няма и не се предвижда да има ограничения съвързани със затваряне на бизнеси, няма изискване на COVID сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението", категоричен бе Петков.

"Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", допълни премиерът в оставка.

"Няма никаква революционна промяна в плана. Причината да се наложи МС да приеме нов план е ангажимента по променения закон за здравето", каза доц. Ангел Кунчев.

"Потвърждавам думите на премиера, че продължава ръста на заболяването, но той е много далеч от тези пикови стойности, които имахме преди няколко месеца. Днес случаите са със 118 по-малко, отколкото имахме вчера. Има минимално намаление и на броя на хората, приети в интензивни легла. Естествено, както и в другите страни в Европа, и у нас ще продължи увеличаването на броя на случаите. Но ако това не води до по-тежко протичане, натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, разбира се, ще се справим с тази ситуация", допълни още здравният експерт.

Той каза, че е рисково да се правят прогнози до какви нива ще стигне разпространението на пандемията.

"Вероятно през август ще стигнем пикови стойности и след това ще започне нормализиране. А дали ще има нова вълна, с какъв вариант, с какъв щам на есен, никой в света не може да предвиди", обясни още доц. Кунчев.

Според него ситиуацията, която имаме сега, е много по-различна от тази, която имахме преди две години, поради две причини - характеристиките на варианта на COVID, който се разпространява по-бързо, но протича по-леко, а готовността на здравната система е по-добра.

"Не очаквам драматични обрати в събития", категоричен бе доц. Кунчев.

Маските пък ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase