Снимка: БГНЕС

Омикрон по-рядко причинява дълъг COVID-19 от предишните варианти на коронавирус, показва първото рецензирано проучване по рода си в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон установиха, че вероятността за развитие на дълъг COVID-19 след заразяване са били с 20 до 50 % по-ниски по време на вълната от Омикрон в Обединеното кралство в сравнение с разпространяването на Делта. Тази стойност варира в зависимост от възрастта на пациента и времето на последната му ваксинация.

Дългият COVID-19, който включва продължителни симптоми, вариращи от умора до "мозъчна мъгла", може да бъде изтощителен и да продължи седмици или месеци. Все повече се признава за проблем на общественото здраве и изследователите се опитват да разберат дали Омикрон представлява толкова голям риск от продължителен COVID-19, колкото предишните доминантни варианти.

Изследването на Кралския колеж се смята за първото академично изследване, което показва, че Oмикрон не представлява толкова голям риск за дълъг COVID-19, но това не означава, че броят на пациентите с дълъг COVID-19 е намалял, заяви екипът.

Още по темата
Въпреки че рискът от дълъг коронавирус е бил по-нисък по време на Oмикрон, още хора са били заразени, така че абсолютният брой на страдащите сега е по-голям.

Водещият изследовател д-р Клеър Стивс отбеляза, че това е „добра новина“, но призова да не престават грижите в случай на дълъг COVID-19.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство заяви през май, че 438 000 души страдат от дълъг COVID-19, като инфекцията с Омикрон представлява 24%. Здравните власти заявиха, че рискът от продължителни симптоми след заразяване с Oмикрон е по-нисък, отколкото при Делта, но само при хората, получили двойна ваксинация.

Изследването показва, че 4,5 % от изследваните 56 003 души по време на пика на Омикрон, декември 2021 г. - март 2022 г., съобщават за продължителен COVID-19. По време на вълната от коронавирус през юни-ноември 2021 г. 10,8% от 41 361 души са имали продължителни симптоми.

Въпреки че проучването, публикувано в списание „Лансет“, сравнява Делта и Омикрон, д-р Стивс заяви, че предишната работа не е показала съществена разлика в риска от дълъг КОВИД между другите варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase