Снимка: БГНЕС

Столицата на Китай Пекин затвори някои обществени места и засили проверките на други от днес, тъй като повечето от 22-те милиона жители на града започнаха масови тествания за  COVID-19, целящи да предотвратят затваряне, подобно на това в Шанхай, съобщи Ройтерс.

Тази седмица Пекин проведе три кръга масови тестове в редица райони, бяха блокирани редица квартали, жилищни комплекси, офис сгради и университет, след като бяха открити инфекции, и в същото време бяха затворени някои училища, развлекателни центрове, заведения и туристически обекти.

Още по темата
Късно в сряда Юнивърсъл студиос  в Пекин обяви, че ще изисква от посетителите да покажат отрицателни резултати от тестовете, преди да бъдат допуснати да влязат в тематичния парк, считано от утре.

В цял Пекин бяха открити положителни случаи сред почти 20-те милиона проби, взети при първия кръг на масовото тестване, но броят им остава малък. Днес градът съобщи за 50 нови инфекции, в сравнение с 34 ден по-рано.

От 22 април досега в Пекин са открити над 160 случая, повече от половината от тях в Чаоян, най-населеният район на града, известен с нощния си живот, моловете и посолствата.

Въпреки малкия брой случаи, Пекин остава нащрек.

Янцин, малък район в северната част на Пекин с  население от 350 000 души, днес заяви, че ще започне да проверява тези, които живеят и работят в района, въпреки че той не е в списъка на районите, на които е наредено да проведат масови тестове тази седмица.

Когато започна епидемията в Шанхай, новите случаи на заразяване бяха от 1 до 10 март  под 100 на ден, след което се удвоиха и рязко нараснаха до повече от 700 до 20 март.

До края на март Шанхай съобщаваше вече за хиляди нови случаи на заразяване, което предизвика блокиране на целия град и промени живота на 25-те милиона жители на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase