Снимка: БГНЕС
fallback

Ковид кризата у нас не се управлява, смята депутатът от ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

"Абсолютно е оставена на автопилот. Ваксинацията също, независимо, че се обяви нова кампания "Плюс мен", не забелязвам да има увеличение. Вчера има поставени 50 първи дози. 10.3% от населението е с бустерни дози и по-малко от 30% е с две дози. Премахвайки всякакви мерки при това ниско ниво на ваксинация, тази инфекция постоянно ще се предава. Тя се предава по въздуха, не можем да я скрием", каза Балтов пред БНТ.

Oще по темата
Той предупреди всички, че не бива още да се отпускаме.

"Дори днес 8.2% от случаите са положителни. Има около 2 000 пациенти в болниците и около 220 са в интензивните отделения. Пандемията свършва, но COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило", допълни Балтов.

Той бе категоричен, че не трябва да се задължават болниците, които нямат ковид отделения, да се занимават с COVID-19. „Ако пациентите са намалели, те трябва да се поемат от инфекциозните болници. Останалите болници трябва да се освободят от тази дейност“, смята бившият директор на „Пирогов“.

Той изрази опасения, че няма яснота какво ще се плати на медиците на първа линия.

По думите му плащанията са три вида: Допълнителните възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за медицински сестри и 120 лева за санитари трябва да се плащат до края на юни - три месеца след пандемията.

"Оказа се, че така е направен Закона за извънредното положение, че трябва да се промени, за да се платят тези пари. Има осигурени пари в бюджета, но няма правен механизъм, по който да се дадат", каза Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Спас

преди 2 години

Не само ковид кризата. Цялата държава е на автохилот от две години.Сблъсъкът е неизбежен.

27

Анонимен

преди 2 години

Противен прогонен проблемен негоден доктор с съмнителна титла.

26

шмatka

преди 2 години

Така е ами я!? Отде пари като ивропата и тя фалира след разбитите краварски лаборатории в украината?Сега и вие няма какво да цоцате и гепвате ,та полъжете още малко и са спирайте! Айде до величествения пореден победен Парад на Червения площад!

fallback