Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната е задължителна предпоставка за продължаването на успешната борба с COVID-19. Това се посочва в позиция на фондация „Астра Форум“ и групата „Science in the Crisis – Наука в кризата“.

Решението на Министерския съвет на Република България за удължаване на извънредната епидемична обстановка е необходимо да бъде взето бързо, за да могат да продължат да функционират нормално всички системи за контрол и борба с епидемията от COVID-19 и след 31 март 2022 г., смятат експертите.

Усилията на цялото българско правителство  и здравните власти в частност трябва да продължат със същия интензитет и ресурс, за да може да бъдат намалени ефектите на пандемията върху здравето, обществения и социален живот на българските граждани, се посочва в позицията.

В нея се изтъква, че предвидения от управляващата коалиция проект за промени в Закона за здравето, който внася за разглеждане в Народното събрание целят да попълнят вакуума, който ще се създаде с отмяната на извънредната епидемична обстановка (ИЕО), но не е ясно дали всички нормативни промени ще бъдат приети от НС преди 1 април.

Продължаващото епидемично разпространение на COVID-19 в света и у нас изисква прилагане на основните противоепидемични мерки, като носене на защитна маска за лице на закрито и при струпване на хора на открито, спазване на физическа дистанция и хигиена на ръце, както и контрол по тяхното спазване. За целта обаче е необходимо да се удължи извънредната епидемична обстановка, свързана СOVID-19, която позволява да се урегулират всички мерки за борба с вируса, се посочва в позицията.

Извършването на изследвания на болни лица е от съществено значение за навременно откриване и изолиране на заразени лица, както и определянето на техните контактни лица.

Следва да продължи и прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на специфични здравни изисквания за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас, се настоява в позицията.

Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката,  поради  което  от  жизнено  значение  е  да  се  подобри  информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19. В страната е създадена мрежа от над 300 временни имунизационни кабинета, които съгласно законовите разпоредби могат да функционират само по време на извънредна епидемична обстановка. Дали и как предложените законодателни промени ще осигурят тези пунктове, предстои да стане ясно до края на месеца, се казва в текста на позицията.

В нея се  отбелязва, че удължаването на обстановката ще позволи да се извършват и всички дейности по прилагане на ваксини срещу COVID-19, което е от значение както за опазване на личното и общественото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase