Снимка: БГНЕС
fallback

Поетапно облекчаване на Covid мерките у нас започва от утре след заповед на здравния министър.

Заведенията и публичните мероприятия стават достъпни без зелен сертификат при преценка на собственици и организатори, разрешават се също така и извънкласните занимания за деца при ограничение до 12 в група.

Oще по темата
Според епидемиолога д-р Христиана Бацелова в България дадохме много кратък период на сертификата, за да си свърши действително работата.

Късно беше въведен в сравнение с другите държави в Европа. Шотландски учени доказаха, че “зеленият сертификат“ има положителни последици в доста направления, както при повишаване на ваксинационния обхват, което води до ограничаване на разпространението на вируса.

Има положителен ефект и върху икономиката, защото не се затварят ресторанти. Но в България контрол на много места почти не се осъществяваше, посочи тя пред БНР.

По думите й имаме много нисък ваксинационен обхват у нас. Ако това остане така при вирус, който мутира, вероятно ще останем ендемичен район. Това е много срамно, при положение, че имаме толкова много ваксини.

С тъга мога да кажа, че сякаш се вижда краят на ваксинационната кампания, страшно малко хора се ваксинират с първи дози. Епидемията у нас не е приключила, притесняваме се от нови варианти на вируса, каза д- Бацелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

даааа

преди 2 години

С тъга мога да кажа, че сякаш се вижда краят на ваксинационната кампания, страшно малко хора се ваксинират с първи дози, което означава край на сладките ни бонуси и ковид фондовете ще пресъхнат- каза д- Бацелова. Журналистите и те страдат.

49

Анонимен

преди 2 години

Той никога не се налагал в България, тука не са спазва ли никакви мерки така че няма защо да се обсъжда толкова.

48

Анонимен

преди 2 години

Писна ми от неваксинирани разнасящи заразата и yбиващи хора.

fallback