Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Към 20 март ще е възможно да прекратим ограниченията на зеления сертификат. Това даде да се разбере премиерът Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет.

Премиерът коментира, че това става възможно благодарение на здравния план, който беше предложен и осъществен, но без масово затваряне на училища и на бизнеси. Той посочи, че заболеваемостта пада и в къс период цяла България ще стигне до "зелена" зона.

Петков уточни, че мерките ще бъдат облекчени постепенно, но към тази дата ограниченията ще паднат и сертификатът ще е необходим само за пътуване в Европейския съюз.

Държавата обаче ще се стреми максимално много българи да бъдат ваксинирани.

Трябва да вдигнем нивата на ваксинация така, че следващите вълни да бъдат все по-малки и с все по-малко влияние върху здравната система, каза Петков. Премиерът благодари на лекарите на първа линия за тяхната работа.

Здравният министър Асена Сербезова допълни, че мнозинството починали не са ваксинирани, затова имунизацията си заслужава. Сербезова посочи, че се наблюдават над 20 фактора, за да бъде взето решението, не само заетостта на интензивните легла.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че след две години ограничения и трудности "идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре".

За изтеклата седмица спадът в заболеваемостта е 24,8%. Болните в интензивни отделения са под 600. На базата на този многофакторен анализ, ще има тристъпково облекчаване.

От 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение ще може да допуска хора без зелен сертификат, ако прецени. Остава обаче изискването такъв да има персоналът. В езикови центрове или при провеждане на групови занимания пък ще е възможно да се допускат общо до 12 деца.

От 5 март посещенията на закрито за заведения, за ползване на дейности и услуги ще са без зелен сертификат във всички обекти, независимо от мнението на собствениците. Няма да се изисква документ и от персонала.

На границата ще се влиза със зелен сертификат спрямо цветовите зони. Няма да има обаче държави, които ще влизат в тъмночервената зона.

Ако всичко върви в очаквания ход, от 20 март няма да се изисква зелен сертификат за посещения на дейности и услуги, стана ясно от думите на Кунчев. 

Мнението на здравните власти е, че маските трябва да отпаднат най-късно. В отговор на въпрос Сербезова отрече решението за отпадането на сертификата да е свързано с предстоящия протест на партия "Възраждане" против сертификата, който е насрочен за сряда.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар