Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не само застаряващото население е причина за високата смъртност от коронавирус у нас, а и недостатъчният ресурс в болниците. Такова мнение изрази пред bTV проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ "Софиямед" в София и ръководител на коронавирусното звено.

Още по темата
Специалистът обяснява, че причините са комплексни и отговорът се състои и в това, че за момента "Делта" вариантът не си е заминал, както и има кадров дефицит в болничните заведения.

"В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши", допълни Попов.

Според него има единен протокол за лечение на болни от коронавирус в страната, но той е препоръчителен, а не задължителен. Причината била, че "няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната".

По думите му най-успешно коронавируса се лекува с моноклонални антитела. Проф. Попов обясни, че пациентите си отиват на практика здрави след 1 час лечение.

"Вирусът се неутрализира. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма и нито един смъртен случай", заяви още специалистът.

Що се отнася до това дали пандемията си отива, проф. Попов каза, че има данни за оптимизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase