Снимка: Pixabay

Добрият сън, правилното хранене, както и дихателните упражнения и физиотерапевтичните упражнения ще помогнат за по-бързото възстановяване от коронавирусна инфекция, а излагането на тялото на претоварване при такива пациенти е противопоказано, разкри Наталия Кузенкова, главен лекар на Московската градска поликлиника № 68, цитиран в руски медии.

Всяка вирусна инфекция отслабва тялото и затова за първи път след заболяване не е нужно да натоварвате тялото силно, а напротив, трябва да му помогнете с правилно хранене, режим на физическа активност и почивка и достатъчно сън”, каза Кузенкова. Специалистката отбеляза, че физическите упражнения за подобряване на здравето се препоръчват да се правят по 20-30 минути пет дни в седмицата. Продължителността им трябва да се увеличава постепенно, за да не се подлага тялото на претоварване. Увеличението може да е малко - 30 или 60 секунди. Може да отнеме много време, за да се върнете към нивото на активност отпреди заболяването.

За да се предпази тялото от повторно заразяване, е важно да се спазват правилата за лична хигиена, тъй като "ръкостискане, бутони на асансьори, дръжки на врати в организации, обществени сгради и т.н. - всичко това са източници на повишен риск", посочи Кузенкова.

Тя добави, че е необходимо също така помещенията да се проветряват по-често, да се извършва мокро почистване с дезинфектанти, да се спазва температурният режим в сградата и да се предотвратява хипотермия.

Според лекарката пълноценната диета играе една от основните роли за възстановяването от коронавирус. Трябва да има достатъчно съдържание на непреработени или пълнозърнести продукти – овесени ядки, елда, ориз, перлен ечемик, булгур. Необходими са и бобови растения – особено нахут, боб, леща. Не трябва да се изключват растителни масла и ядки – източник на мастноразтворими витамини. Ежедневно са необходими и кисели млечни продукти с умерено съдържание на мазнини и без захар.

„Много е важно всеки ден да консумирате поне пет порции пресни зеленчуци, плодове, горски плодове, марули и зелени – така ще си осигурите не само необходимото количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, но също фибрите, необходими за поддържане на чревната микробиома. Една порция е 80-100 грама от продуктите или един средно голям плод или зеленчук. Ако пък говорим за зелени и листа от маруля, дозата това е една шепа. Не забравяйте да включите риба в диетата и е много добре, когато няколко пъти седмично на нашата маса има мазни рибни ястия, така получаваме необходимите полезни киселини“, обясни Кузенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase