С 15% поскъпват лекарства, като най-чувствително е повишението на цените на медикаментите, които се използват за лечението на COVID-19.
 
"Цените на лекарствените продукти са обект на много стриктна регулация както на европейско, така и на национално ниво. Цените се регистрират в зависимост от това дали медикаментът е с лекарско предписание или без. Има пределна и максимална цена, над която не може да се продава. Това, което се наблюдава като разлика спрямо предишни периоди, се дължи на отстъпки и търговски взаимоотношения между производител, търговец на едро и аптека. Във връзка с повишените разходи за производство, в момента са намалени тези отстъпки. Това рефлектира върху по-високата стойност, която се заплаща от пациента", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR
 
"Европейската агенция по лекарствата все още извършва оценка на медикамента Molnupiravir. На финален етап е, очакваме или през този месец, или през следващия тя да приключи. След като имаме официалните данни, можем да кажем какви ще са евентуалните рискове от приема на този продукт. Министерството на здравеопазването има договор за осигуряване на Molnupiravir, но той ще се прилага в България само след разрешение за употреба от ЕК. На този етап са поръчани 20 000 дози", поясни още Кирилов.
 
Гостът обърна внимание, че лекарството на Pfizer е получило разрешение за употреба, но в момента все още ЕК и компанията производител нямат категорични данни за възможностите за доставки. 
 
"От седемте разрешени за употреба лекарства срещу Ковид-19, в ЕС се доставят основни две от моноклуналните антитела. Те се доставят в България. Другият лекарствен продукт е ремдесивир. По-голямата част от продуктите, които имат разрешение за употреба, се доставят в ЕС и съответно в България. На страната ни се дава възможност да имаме равен и почти равен достъп с всички останали държави членки", заяви Кирилов. 
 
"Наблюдаваме като тенденция от началото на годината сериозен спад в интереса за поставяне на ваксина срещу Ковид-19. От началото на годината до този момент са приложени 550 000 дози, като едва 16% са първи дози", съобщи гостът. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase