Снимка: БГНЕС
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви, че е дал положителна проба за COVID-19, като същевременно разкритикува шофьорите на камиони, протестиращи срещу задължителните ваксини, съобщи БГНЕС.
 
"Чувствам се добре и нямам никакви симптоми", заяви 50-годишният премиер на пресконференция.
 
Миналата седмица Трюдо обяви, че се изолира, след като е бил изложен на коронавирус. Оттогава две от трите му деца също са дали положителни проби, каза той.
 
Трюдо получи третата си доза ваксина срещу коронавирус през януари и призовава канадците да се ваксинират и да си поставят подсилващи дози, тъй като страната се бори с нарастването на случаите и хоспитализациите заради варианта "Омикрон".
 
Той "ще работи дистанционно тази седмица и ще продължи да следва насоките за обществено здраве".
Още по темата
 
Пред парламента трети ден продължи масовият протест, воден от канадски шофьори на камиони, които се противопоставят на задължителните ваксини за преминаване на канадско-американската граница.
 
"Не с демонстрации срещу пандемията, а с ваксиниране Канада ще прекрати ограниченията в областта на общественото здраве, целящи да забавят разпространението на вируса", каза той.
 
Премиерът осъди и действията на някои протестиращи през уикенда, когато демонстрантите са разпространявали расистки послания и са развявали нацистки знамена, както и са танцували и уринирали върху Националния военен мемориал. 
 
"Не се плашим от тези, които нанасят обиди и ругатни по работниците от малкия бизнес и крадат храна от бездомните", заяви Трюдо.
 
"Няма да се подадем на тези, които развяват расистки знамена. Няма да отстъпим пред онези, които се занимават с вандализъм или позорят паметта на нашите ветерани".
 
Полицията е започнала няколко наказателни разследвания във връзка с предполагаеми заплахи и сплашване от страна на протестиращите.
 
В провинция Онтарио се очаква от утре да започне да облекчава ограниченията на Covid, като позволи на ресторанти, барове, спортни обекти и киносалони да отворят отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase