Снимка: Pixabay
fallback

Според датско проучване, публикувано в понеделник, "подвариантът" на Омикрон BA.2 е по-заразен от оригиналния BA.1, съобщи АФП.

„Изследването показва, че ако някой от вашето домакинство е заразен с BA.2, рискът да се зарази друг член на домакинството през първата седмица е 39 %. За разлика от това, ако лицето е заразено с BA.1 , рискът е 29 %", се казва в изявление на Датския орган за контрол на инфекциозните заболявания (SSI).

„Хората, които не са ваксинирани са по-склонни да бъдат заразени с BA.2 в сравнение с BA.1“, настоя Камила Холтен Мьолер, лекар в SSI.

Освен това проучването показва, че ваксинираните хора и особено тези, които са получили бустер, е много по-малко вероятно да се заразят, отбеляза още тя.

Подвариантът BA.2, известен като „невидим омикрон“ е доминиращ в Дания. Той измести първия вариант и според предварителните изчисления е 1.5 пъти по-заразен от BA.1, отбеляза SSI.

Изследването е проведено от учени на SSI в сътрудничество с датски университети от 20 декември до 18 януари и е обхванало около 18 000 души.

Учените все още наблюдават предаването на подварианта и тежестта на заболяването, което причинява, но международните данни показват, че може да се разпространи бързо.

Дания във вторник ще стане първата страна от ЕС, която отменя всички антиковид ограничения, въпреки рекордния брой случаи, позовавайки се на високия си процент на ваксинации и по-ниската тежест на Омикрон.

Оригиналният вариант на Омикрон беше открит за първи път в Южна Африка през ноември 2021 г. и оттогава се превърна в доминиращ щам в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 2 години

Ваксърите излъгаха, че ваксините ще предпазят хората от заразяване и те тръгнаха да щъкат насам-натам, вследствие на което се заразиха и умряха много хора. Време да бъдат осъдени измамниците ваксъри.

60

Анонимен

преди 2 години

Тъй, тъй... Ама иначе ваксинираните са със сертификати.

59

Коведаро стъкмистики

преди 2 години

Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са тия сами можете да видите от един брояч на живо в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info проверявайте всяка вечер към 23 и 50 часа, отново починалите са ок. 285 души, а не 400 както лъжат коведарите, тоест умрелите са точно толкова колкото преди ПлаНдемията 285

fallback