Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има ли нов вариант на коронавируса след Омикрон? Според пулмолога и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, вече има възможност да се предвиди как и накъде ще мутира COVID-19.

"Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще", обясни той пред  Нова тв.

"Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация", каза още той.

Още по темата
"Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем", допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. "При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса", коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки", посочи той.

"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините", каза още Александър Симидчиев.

"Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например", добави пулмологът.

Коментари Напиши коментар

108

неверник

преди 3 месеца

Ами то уж и прогнози за времето има........

107

Коведаро стъкмистики

преди 3 месеца

Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са тия сами може да се уверите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 50 часа, отново починалите ще са 285 души, тоест умрелите са толкова колкото преди ПлаНдемията ок.285 а не както лъжат коведарите че били уж 400

106

Анонимен

преди 3 месеца

Симидчиев,това ли ти наредиха да говориш твоите господари? Знаем какви сте и от ДъБъ.За колко се продаде?за много ли? Кажете си цената най-накрая,да почнем да ви събираме дарения и да се спрете най-накрая...